top of page

Panna cotta met donkerrode jam


Panna cotta met donkerrode jam
Panna cotta met donkerrode jam
Panna cotta heb ik ooit voor het eerst in Frankrijk geproefd. Ik vond het heerlijk en verbaasde mij en thuisgekomen ging ik op zoek naar het recept. Het verbaasde me dat het zo makkelijk te maken was. Het stelt niets voor, het is vooral de aankleding die het een “dessert de luxe” maakt. Een mooie vorm helpt daarbij natuurlijk. Het is nog geen Kerstmis, maar als je jezelf minder stress wilt geven tegen die tijd, is het handig om alvast links en rechts op zoek te gaan naar een mooie vorm. Mijn vorm kwam onlangs binnen en ik was natuurlijk nieuwsgierig om hem te testen. Om wat kleur in het dessert te stoppen maakte ik deze panna cotta met donkerrode jam.

Panna cotta, misschien wel het makkelijkste dessert om te maken


Mooie siliconen vorm

Panna cotta met donkerrode jam

Benodigdheden voor 4-6 stuks afhankelijk van je vorm:

  1. 400 ml slagroom

  2. 100 gram donkerrode jam, ik gebruikte donkere kersenjam

  3. 4 blaadjes gelatine

Voor versiering bij opdienen:

  1. Gesnipperde meringue

  2. Sprinkles

  3. Slagroom of Chantilly creme

Een vorm, dit kan zijn een siliconenvorm, puddingvorm maar oom een glas of cupcakevorm kan ook.


Giet het dessert in de siliconen vorm

Panna cotta met donkerrode jam

  1. Week de gelatineblaadje in koud water; minimaal 15 minuten.

  2. Liever geen klontjes of stukjes fruit? Maal de jam fijn met een staafmixer en zeef het eventueel.

  3. Verwarm de slagroom in een pan op een zacht vuur, roer de jam door de slagroom.

  4. Knijp het water uit de gelatine en voeg het door de slagroom die tegen de kook aanzit. Het vuur mag nu uit. Roer goed door; de gelatine zal snel oplossen.

  5. Laat de mix kort iets afkoelen. Heb je een siliconenvorm, dan kun je hem zo vullen. Gebruik je een puddingvorm, glas, mok of cupcakevorm; spoel het even om met koud water en schenk hierna direct de vulling in de vorm, zonder dat je de vorm afdroogt.

  6. Laat de panna cotta met donkerrode jam zo’n 2-3 uur opstijven in de koelkast.

  7. Los het dessert. Mijn vorm had rare uitsteeksels in het midden; ging prima, maar ik moest het wel voorzichtig doen. Krijg je het dessert niet uit de vorm. Dan zou ik de vorm 1-2 seconden in heet water houden en daarna onmiddellijk lossen.

  8. Heb je geen tijd voor gedoe; maak je dessert in mooie glaasjes, dan weet je zeker dat je geen “los”-problemen hebt.


Panna cotta met donkerrode jam
Panna cotta met donkerrode jam


Versier de panna cotta naar eigen smaak. Ik strooide wat versnipperde meringues op een schoteltjes, spoot een mini toefje Chantilly crème bovenop en strooide wat sprinkles over het dessert.  


Supersnel klaar en altijd een succes.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page