Pecan noten en ahornsiroop. Ze zijn overal te vinden in Nederland, al moet je soms een beetje zoeken. Beide ingredienten zijn vrij prijzig omdat ze beiden hun oorsprong vinden in de U.S.A. en Canada. Toch kon ik zowel de pecannootjes als de ahornsiroop gewoon kopen in het dorp waar ik woon. Bij een speciale drogisterij maar ook bij de biologische winkel en de notenbar.
Ahornsiroop is een natuurproduct dat grotendeels in Canada wordt geproduceerd.
Aan het eind van de winter begint de sapstroom van de Esdoorn weer op gang te komen en wordt de sap afgetapt. Dit kan alleen bij een boom die minstens 40 jaar oud is. Om 1 liter siroop te maken heb je 40 liter sap nodig van de esdoorn. Hier doet een boom 4-6 weken over om te produceren. Het sap wordt gekookt. Hierdoor verdwijnt het water en karameliseert de suiker. Vandaar dat de siroop ook donker is. En vandaar dat het mengsel zelfs zonder bakken al snel naar toffees rook. Dat beloofd wat!
Voor mijn flesje van 500 ml. is dus 20 liter esdoornsap nodig geweest.
Ik schafte het speciaal aan om een Pecan Pie te gaan maken. Inspiratie deed ik hiervoor bij een uitzending van Rudolphs bakery
Recept Pecan Pie
voor 10-14 personen
(behoorlijk machtig recept, snij niet te grote stukjes)
Benodigdheden voor het deeg:
100 gram griesmeel
50 gram bloem
100 gram boter
75 gram suiker
1 ei
snufje zout
Voor de vulling:
110 gram boter
3 eieren
100 gram witte basterdsuiker
170 gram ahornsiroop
mespuntje zout
225 gram pecannoten
2 zakjes vanillesuiker
Tevens heb je nodig:
Lage taartvorm met gekartelde rand
blindbakbonen
bakpapier
Meng de tarwegries (griesmeel), bloem, boter, suiker, ei en snufje zout door elkaar en meng met de hand totdat het een egaal en soepel deeg is. Laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Heel handig deze lage taartvorm. Het deeg is ook kwetsbaar en op deze manier kun je de taart ongeschonden uit de vorm halen.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven).
Rol het deeg uit op op een blad met bloem en doe het deeg in de vorm. Dat lukt mij niet in een vloeiende beweging. Het deeg was kwetsbaar. Duw losse stukje met de hand tot de hele vorm bedekt is.
De pie wordt blind gebakken. Dat wil zeggen dat de taart eerst zonder vulling wordt voor gebakken. Vaak wordt er “blind gebakken” omdat de vulling sneller gaar is.
Doe hier een cirkel bakpapier op het deeg waarop de bonen gaan.
De bonen kun je bewaren en keer op keer weer gebruiken om een taart blind voor te bakken.
Bak het deeg 20 minuten op 170 graden. Haal na 15 minuten de blinde vulling eruit en laat de taart nog 5 minuten doorbakken.
Het deeg komt nu voorgebakken uit de oven.
Smelt de boter in een pannetje. Als de boter bijna gesmolten is kan het gas uit en smelt de rest nog verder.
Mix de 3 eieren, de basterdsuiker, het zout en de ahornsiroop tot de basterdsuiker is opgelost.
Hak 1/3e van de pecannootjes fijn, roer dit samen met de boter door de mix.
De mix kan in het voorgebakken deeg.
Drapeer de pecannootjes naar eigen smaak op de mix en bak de taart in een oven van 170 graden in 30 minuten gaar.
Voor pecan pie hoef je de Atlantische oceaan niet meer over. Wil je hem nog authentieker maken? Vaak wordt de pecan pie gegeten met slagroom.
Comentários