Een taart die smaakt als Nederlands favoriete koek met een upgrade; dat is Penceetaart met frangipane, want deze smaakt als gevulde koek! Dat klinkt als een droomtaart toch? Ik proefde de penceetaart bij de boekpresentatie en workshop van Heel Holland Bakt winnaar Annemarie Pronk en was meteen verkocht. Ieder winnaar van HHB bracht na het winnen van het bakprogramma een totaal ander boek uit. Het bakboek van Annemarie is een heerlijke verzameling familierecepten met hier een daar een pareltje dat Patisserie-waardig is. Het is echt een boek voor thuisbakkers die regelmatig iets lekkers willen bakken voor het gezin, de familie, collega’s of zomaar voor iemand.
Frangipane
Om deze penceetaart te bakken heb je frangipane nodig. Frangipane lijkt in de basis op amandelspijs, maar is toch anders. Je kunt het eenvoudig zelf maken.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
De penceetaart met frangipane smaakt een beetje als een gevulde koek; een hele lekkere taart dus
Penceetaart met frangipane smaakt als gevulde koek!
Benodigdheden:
Voor de frangipane:
1, 5 het recept dat je hier vindt
Deeg:
250 gram bloem
180 gram koude roomboter
120 gram witte basterd suiker
1/2 theelepel zout
Frambozenjam op het deeg
Ook nog nodig:
3 eetlepels abrikozenjam gepureerd
100 gram poedersuiker
1 eetlepel water
1 eetlepel citroensap
Springvorm van 24-26 cm
Penceetaart met frangipane smaakt als gevulde koek
Bekleed je bakvorm. Zelf bedek ik altijd een springvorm met bakpapier. Zo weet ik zeker dat de taart goed uit de bakvorm komt.
Verwarm hierna de oven voor op 175 graden (heteluchtoven).
Roer de ingredienten voor de frangipane door elkaar. Mocht het iets te dik zijn, dan kun je het iets verdunnen met wat slagroom.
De vulling moet je straks uit kunnen strijken. Ik deed de frangipane in een spuitzak omdat je het dan later goed kunt verdelen over de taart. Natuurlijk kun je het straks ook uitsmeren, net wat je zelf graag wilt.
Doe de ingredienten voor het deeg in een kom en kneed alles goed door elkaar. Hou 1/3e deel apart en bedek met de rest van het deeg de bakvorm.
Verdeel enkele eetlepels frambozenjam over de bodem. Verdeel de frangipane over de bodem. Omdat de de vulling in een spuitzak (of snoepzak) zit kun je het makkelijker over de jam verdelen en kun j hierdoor voorkomen dat je de twee door elkaar roert.
Maak van het deeg die over is plakjes en verdeel het over de vulling.
Druk de randen een beetje vast.
Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
Laat de taart 20 minuten afkoelen in de vorm. Verwarm de abrikozenjam licht in een pan. Zo laat het zich makkelijker uitsmeren over de taart. Laat het hierna nog verder afkoelen op een rooster.
Extra versieren? Trek met glazuur strepen over de penceetaart.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met de citroensap en het water door elkaar. Trek strepen over de taart.
Laat de taart goed afkoelen. Ik heb de taart net een beetje te vroeg op de foto gezet, maar dat mag de pret niet drukken en je kunt zien hoe heerlijk hij is!
Zelf aan de bak met Annemarie?
Meer lezen over het bakboek van Winnares Annemarie? Lees hier mijn review.
Bestel je het via Bol.com, dan wordt het gratis verzonden en heb je het morgen in huis !
Comments