Krijg jij ook altijd zo'n zin in een frisse taart wanneer de lente plotseling zomers aandoet? De deuren kunnen weer open; heerlijk! Vorige week hebben we een aantal heerlijke dagen gehad. Ik kreeg meteen zin om een lekker frisse taart te bakken. Hoewel bakken..., voor deze no bake taart mag de oven uitblijven. De taart is heerlijk fris en is bedekt met een verrukkelijke laag perzik bovenop. De perzik fruitlaag geeft niet alleen veel smaak, maar deze ziet er visueel ook aantrekkelijk uit. Door de kleur oranje zal de perzik kwarktaart het ook goed doen met Koningsdag.
De kwarktaart bevat een frisse laag met perzik uit blik. Het is vooral heel handig want de blikken zijn het hele jaar verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik dat perzik uit blik wel een klein beetje extra smaak nodig heeft, want het is wat slapper in smaak dan verse perzik. Wat ga je toevoegen? Proeven is de sleutel!
Liever agar agar dan gelatine in je kwarktaart?
De taartlagen bevatten gelatine. Wil je liever agar agar gebruiken? Je hebt voor beide lagen agar agar nodig voor 500 ml vloeistof, dus in totaal voor 1 liter. Lees de verpakking voor de verhoudingen.
Wil je graag de fruit-laag een diepe kleur oranje geven op een natuurlijke manier? Vervang een deel van de vloeistof door enkele eetlepels wortelsap.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van deze perziktaart
Perzikkwark of kwark naar keuze: zelf koos ik voor perzikkwark in de basis. Deze is licht op smaak gebracht en kun je eventueel nog van extra stukjes perzik voorzien en wat perziklikeur of siroop.
Slagroom, vormt samen met de kwark de basis van de romige laag.
Gelatine, zorgt ervoor dat de zowel de kwarktaart als de perziklaag stevig worden.
Vanillesuiker, geeft zowel de kwarktaart als de perziklaag een heerlijke vanillesmaak.
Suiker, proef zowel de kwarktaart als de fruitlaag of je het voldoende zoet vindt en voeg toe naar eigen smaak.
Smaakmaker, de kwarktaart kan wel wat extra smaak gebruiken. Hiervoor kun je (vanille) suiker gebruiken, maar een lekkere perziklikeur, grand marnier of perziksiroop kan ook een flinke lift geven. Voeg je vloeistof toe? Verminder dan de hoeveelheid melk in het recept.
Bastognekoek, geeft de bodem een heerlijke karamelsmaak. Je kunt eventueel ook een andere koek naar keuze kiezen.
Boter, kies een smaakvolle variant, dit proef je terug in de bodem.
Groot blik met perzik, heel gemakkelijk en het hele jaar op voorraad. Het ene blik bevat een zoete siroop, het andere niet. Verschillende merken perzik leveren een verschillende kwaliteit van de perzik. Goede perzik in blik is vaak ook een stuk duurder.
Chantilly/enchanted crème mix of slagroom, voor sierlijke toeven bovenop de taart.
Sprinkles of eetbare versiering, niet nodig maar in luttele seconden ziet je taart er feestelijk uit.
Perzik kwarktaart
Benodigde ingrediënten voor een springvorm van 20 cm:
Voor de bodem:
160 gram Bastogne koekjes
90 gram boter
Voor de kwarklaag:
450 gram koude perzik-kwark
200 gram koude slagroom liefst 35%
4 zakjes vanillesuiker
Eventueel extra suiker (proeven!)
6 bladeren gelatine
100 ml melk
Eventueel een deel perzik-likeur of siroop, maar minder dan de hoeveelheid melk en proef hoe zoet de kwarklaag hiervan wordt
Voor de perzik-laag:
1 groot blik met perzik op siroop
6 bladeren gelatine
Suiker
Voor bovenop:
50 gram mix voor Chantilly of 150 gram slagroom
Sprinkles; eetbare versiering
Ook nodig:
Springvorm van 20 cm
Acetaatfolie indien je een strakke rand wilt, maar bakpapier werkt ook
Perzik kwarktaart
Bedek de springvorm met bakpapier. Voor een strakke rand kun je voor de zijkanten het beste acetaatfolie gebruiken.
Week de gelatine voor de kwarklaag en de fruitlaag apart in ruim water.
Verkruimel de Bastogne koekjes en meng ze met gesmolten boter. Druk het mengsel stevig tegen de bodem en laat het opstijven in de koelkast.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en meng dit door de perzikkwark.
Verwarm de melk (eventueel een deel likeur), los 6 blaadjes gelatine hierin op en meng het zodra het bijna is afgekoeld door het kwarkmengsel.
Bedek de bodem in de springvorm met het kwarkmengsel en laat het opstijven in de koelkast.
Snij 5 perziken in partjes en leg ze over de bijna stevige kwarklaag.
Weeg de resterende perzik, het sap en vul het gewicht aan met water (of deel perziklikeur) tot 600 gram.
Pureer de perzik met het vocht in de keukenmachine of staafmixer en verwarm de vloeistof.
Voeg de gelatine toe en zet de warmtebron uit zodra dit is opgelost.
Verdeel het bijna afgekoelde fruitwater over de kwarklaag en laat het stevig worden in de koelkast. Dit duurt al snel zo'n 2-3 uur.
Versier de taart met Chantilly crème (enchanted crème) of met slagroom en voeg eventueel sprinkles toe voor een feestelijke touch.
Comentarios