top of page

Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter


Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter
Vorige week kocht ik perziken en de 2e bak wilde perziken gratis. Lekker hoor, maar ze zijn allemaal tegelijk rijp en dat is vaak niet handig. Je kunt dit een deel tegen gaan door (een deel) perziken een kleine week in de koelkast te doen, maar daar worden ze niet lekkerder van. Er waren dus nog wel een aantal perziken over om mee aan de bak te gaan. Het werd een iets lichtere versie van cake; een perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter. Door gebruik van 30% slagroom zit zo'n 60% minder vet in deze cake. Ook is er minder suiker gebruikt. De perzik vangt dit verschil voor een deel op maar ben je een echte zoetkauw, voeg dan iets meer suiker bij het recept voor deze frisse zomerse cake. Het is een gemakkelijk recept, vooral als de perziken rijp zijn. Dan laten zij hun velletje en pit sneller los en heeft het fruit heel veel smaak. Ik koos ervoor om de schil te laten zitten, maar je kunt de perziken ook schillen als je dat liever wilt.

Wat is een wolkencake

Sinds een jaar of 10 kun je in de supermarkt naast cakemix, kwarktaartmix en andere mixen ook de mix voor wolkencake van Dr. Oetker kopen. Of Dr. Oetker deze mix zelf ontwikkelde weet ik niet, maar het bakken van een cake met slagroom in plaats van boter trok al snel mijn aandacht toen ik de pakketten zag staan. Dat moet toch zonder mix ook lukken om deze lekkere cake van maken? En dat ging heel goed! Je hebt helemaal geen mix voor nodig voor een wolkencake, alleen een weegschaal. Daarbij ben je slechts een fractie van de prijs kwijt. De cake bevat ongeveer 60% minder vet als je slagroom van 30% gebruikt. Al bij de eerste poging met bakken van een cake met slagroom merkte ik dat het perfect werkt. Op zoek naar meer inspiratie? Probeer de zoekfunctie eens met zoekwoord: wolkencake.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter
De perzik-wolkencake is goed op smaak gebracht door 1/4e deel amandelmeel. Heb je dit niet in huis gebruik dan bloem in plaats van amandelmeel.

Het verrassingseffect bij het bakken

Helaas zakte de stukjes perzik die plat op de bovenkant lagen een stuk naar beneden. Te zwaar? Suiker geeft ook een wat stevigere structuur in baksels maar was het voor nu misschien niet genoeg? Jammer dat de perzik bovenop niet zichtbaar is, maar de cake was heerlijk fris en luchtig en zeker een aanrader. Dat kun je goed op de foto zien.

(wilde) perzik snijden in plakjes voor in de cake

Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter

Benodigdheden voor vorm van 20x20 cm:

  1. 50 gram amandelmeel

  2. 150 gram bloem

  3. 7,5 gram (half zakje) bakpoeder

  4. Snuf zout

  5. 2 zakjes vanillesuiker

  6. 125 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone fijne suiker (of iets meer als je van een zoetere cake houdt)

  7. 4 eieren

  8. 200 ml koude slagroom

  9. Paar eetlepel geschaafde amandelen

  10. 5 (wilde) perziken

  11. Eventueel rasp van 1 citroen

  12. Poedersuiker of 1 meringuekoekjes verkruimeld

De vakvorm vullen voor cakebeslag

Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter

  1. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm of vet de vorm in en bestrooi het licht met wat bloem.

  2. Maak de perziken goed schoon, dep ze af en snij ze doormidden en vervolgens in dunne plakjes.

  3. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  4. Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf en zet het apart in de koelkast.

  5. Klop de eieren luchtig. Voeg de slagroom, de citroenrasp, bloem, amandelmeel, bakpoeder, suiker en zout toe en spatel het geheel kort door elkaar tot het gemengd is, liever niet langer.

  6. Vul de bakvorm met het beslag en leg de plakjes plat bovenop het beslag.

  7. Bestrooi de cake met geschaafde amandelen en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.

  8. Laat de cake afkoelen en verdeel de perzik wolkencake in 16 stukjes.

Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter

Hoe moet je de perzik wolkencake bewaren?

Omdat de perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter, slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.

Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.

Perzik wolkencake met slagroom in plaats van boter

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page