Pistachetaart. Deze opvallend groen gekleurde noot is een van mijn favorieten. Ik viel ook meteen voor de pistachetaart in het bakboek Taart van de gelijknamige tv-serie. Het recept is afkomstig van Meike Schaling, ze is bekend van de heerlijke Amsterdamse patisserie Petit Gâteau.
Het klassieke Franse basisdeeg is gevuld met een pistacheganache. Pistacheganache? Dat klinkt heerlijk (en is ook heerlijk) maak je van pistachepasta en ganache. Wat een verwennerij! Eigenlijk dus een chocoladetaart met een lichte nootsmaak.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Recept Pistachetaart
met een doorsnede van 20 cm.
Benodigdheden:
Voor het deeg:
40 gram poedersuiker
15 gram amandelmeel
100 gram bloem
snufje zout
60 gram koude boter
1 ei los geklopt
Voor de pistachepasta. Hoe je de pistache pasta maakt vind je hier
125 gram pistachenootjes gepeld
20 gram water
60 gram fijne (kristal) suiker
1 eetlepel zonnebloemolie
3 druppels amandelextract
30 gram amandelmeel
Voor de pistache ganache. Hoe je de pistache ganache maakt vind je hier.
20 gram van de pistachepasta hierboven
120 gram vloeibare slagroom
120 gram witte chocolade
Zo maak je zelf supersnel deze Pistachetaart
Rooster en suiker de pistachenootjes volgens het recept voor de pistachepasta.
Maal de pasta zo fijn als je zelf wilt. Ik maakte mijn pasta niet zo fijn omdat ik dat lekker vind.
Je hebt maar een klein beetje van het pastarecept nodig. Je houdt dus nog best veel over voor bijvoorbeeld een heerlijke geroosterde boterham.
Kneed de bloem, het poedersuiker, amandelmeel en zout samen met in stukjes gesneden koude boter. Wrijf de boter net zo lang tussen je vingers tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
Voeg een klein beetje ei toe. Niet te veel! Bij mij was een half ei eigenlijk al teveel en dit moest ik compenseren met iets meer bloem en poedersuiker toe te voegen.
Kneed alles tot een mooi glad deeg en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Vet de vorm in, bestuif het met bloem en rol het deeg uit. De rand van het deeg moet vrij laag blijven. Ik heb geprobeerd een lage rand te maken maar de rand was toch te hoog en dat terwijl mijn vorm 19 cm. is in plaats van 20 cm. Een andere lekkere optie is meer pistache ganache te maken om de rand goed te vullen.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en laat het opnieuw een half uur rusten in de koelkast.
Bak de bodem blind in een oven van 170 graden (hete lucht oven). Na ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven, is je taart goudgeel en mag het de oven uit.
Laat de bodem goed afkoelen.
Maak ondertussen pistache ganache. Het recept voor pistache ganache.Oke, oke, ik zal eerlijk wezen. Het recept vertelde niets over kleurstoffen maar de pistacheganache werd niet zo groen als op de foto in het boek. Het werd meer een nietszeggend vies kleurtje. Ik zwichtte. Een pistachetaart moet toch groen zijn. En dus verdwenen er zo’n 3 druppels groene kleurstof in de ganache. Je kunt het natuurlijk achterwege houden.
Vul de gebakken vorm met de pistacheganache en sla de vorm een paar maal op het aanrecht om te zorgen dat eventuele luchtbubbels uit de ganache verdwijnen. Het wegslaan van de bubbels heb ik verzuimd en dat kun je zien aan het resultaat hier boven. Een prachtige pistache bubbeltaart.
Een goede Franse taartbodem waar je echt alle kanten mee op kunt, gevuld met pistache ganache, dat is deze heerlijke pistachetaart uit het bakboek “Taart, ook als je niet jarig bent”
Taart is een kleurrijk bakboek bij de bitterzoete serie. Ook als je niet jarig bent is het leuk om samen aan de slag te gaan.Laat jij je verleiden en prikkelen door de een reeks vaak klassieke recepten van de patisserie uit dit leuke boek én de serie?
Hoi Bianca,
De ganache op de taart is een kleine week houdbaar in de koelkast maar mede door de bodem is de taart hoe verser hoe lekkerder. Groetjes Carola
Hoe lang kun je deze taart bewaren?