Een plaatcake vind ik altijd zo leuk om te maken. De cake is groot en plat en vraagt er vraagt om versierd te worden. Je kiest als basis een cake naar eigen smaak en versiert hem dan met fruit, nootjes of in de zomer met eetbare bloemen uit de tuin. Dat vind ik altijd zo lekker fleurig staan. Het is net waar je zin in hebt. De combi appel met nootjes is kun je eenvoudig in stukken snijden dan is makkelijker met uitdelen. De plaatcake met appel, nootjes en dulce de leche ook een behoorlijk grote cake. Maar dat is geen probleem; proevers staan voor je in de rij.
Vervang boter eens door olie, een cake met olie bakt fluweelzacht
Dulce de leche is gecondenseerde melk in een blikje die je een paar uur zachtjes kookt in water waardoor het in een karamel veranderd. Echt super bij heel veel lekkere baksels! In deze link leer je wat het precies is en hoe je het maakt.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Vaak kook ik een paar blikjes dulce de leche tegelijk. Omdat ze hermetisch afgesloten zijn, kun je ze lang zonder koeling in je voorraadkast bewaren.
Plaatcake met appel, nootjes en dulce de leche
Benodigdheden:
Bakvorm van ongeveer 20 x 30
200 gram zelfrijzend bakmeel
Halve theelepel baking soda
175 gram suiker
150 ml zonnebloemolie of arachide-olie (pindaolie)
2 eieren
200 gram gemengde noten
2 appels
2 theelepels citroensap
Half blikje dulce de leche (ongeveer 2 uur koken en daarna verwijderen uit water)
Ongeveer 2 theelepels kaneel
Snuf zout
3 eetlepels abrikozenjam
Zo maak je deze plaatcake met appel, nootje en dulce de leche
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Vet je bakblik in of bedek het met een vel bakpapier.
Mix de eieren met het suiker luchtig en voeg de olie, het bakmeel, de baking soda, de kaneel, het citroensap en het zout toe. Mix het geheel kort door elkaar, maar probeer het niet langer dan nodig door elkaar te mixen.
Schil de appel, snij het in kleine stukjes en spatel het door de cakemix.
Vul je bakblik en verwarm de dulce de leche kort. Het verwarmen is handig omdat je zo de karamel iets dunner maakt. Zo kun je het makkelijker uitsmeren over de cake. Smeer dulce de leche voorzichtig over de cake.
Bedek de cake met de gemengde noten en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar.
Roer 3 eetlepels abrikozenjam op een zacht vuur met 1,5 eetlepel water in een steelpan. Zodra het een geheel is geworden kun je het over de appel-notencake smeren. Deze gaat nu prachtig glimmen en krijgt hierdoor een lekker fruitig zoet bovenlaagje.
Een plaatcake? Een favoriet en makkelijke recept
Handig zo’n plaatcake! Je kunt het eenvoudig in stukken snijden en hierdoor uitdelen. Snij de stukken zo groot of klein als dat je zelf graag wilt.
Comments