Als ik naar mijn werk ga en uit de metro stap is er een klein winkeltje waar pretzels met kaneelsuiker verkocht worden. Hmmm, die combinatie lijkt mij heerlijk! De van oorsprong Duitse pretzels zijn gemaakt van wit brood die een bad hebben gehad met baking soda (baksoda) waardoor ze een bruin iets knapperige en licht zoutige korst krijgen. Zelf vind ik vooral de zachte pretzels erg lekker en zo werd het tijd om deze variatie op pretzels eens zelf te gaan maken. Dat is verrassend makkelijk! Je kunt broodjes rond maken maar er ook een vorm aan geven zoals deze knoopbroodjes. Verras je gasten of familie eens met deze verse pretzel knoop broodjes met kaneelsuiker.
Baking soda (baksoda) of bakpoeder
De zachte pretzelbroodjes gaan in een bad met baking soda oftewel baksoda. Dit is niet hetzelfde als bakpoeder. Baking soda is in steeds meer supermarkten standaard te vinden. Met baking soda kun je niet alleen brood voorzien van een typerende korst van pretzels; ook kun je met baking soda cakes laten rijzen, de oven schoonmaken en nog veel meer. Meer over baking soda vind je in dit artikel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Pretzel knoop broodjes met kaneelsuiker
Benodigdheden voor 8 stuks:
300 gram bloem
240 gram water
7 gram gist
7 gram suiker
8 gram zout
Voor het bad:
1,5 liter afgekoeld water met hierin opgelost 60 gram baksoda
Voor het laagje kaneelsuiker:
30 gram gesmolten boter
Ongeveer 150 gram suiker met 0,5-1 theelepel kaneel (proeven!)
Waarom ruim kaneelsuiker en wat te doen met kaneelsuiker die over is
Na het bakken worden de broodjes ingesmeerd met boter en door de kaneelsuiker gedoopt. Het is prettig als ruim kaneelsuiker heb om de broodjes goed in te dopen, dat werkt makkelijker. Maak daarom liever iets meer kaneelsuiker. Wat over is van de kaneelsuiker kun je over een pannenkoek strooien, smaakt heerlijke op een beschuitje of zoals wij vaak vroeger thuis onze appel aten: geraspt met wat kaneelsuiker hierover.
Pretzel knoop broodjes met kaneelsuiker
Kneed de bloem met het water, suiker, gist en het zout in zo'n 15 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg een half uur afgedekt rusten en rijzen.
Maak tijdens het rijzen het bad met baksoda. Breng het water aan de kook, roer de baking soda hier doorheen tot het is opgelost en laat het afkoelen.
Verdeel na een half uur het deeg in 8 gelijke stukjes.
Rol het deeg uit tot 30 cm. Dit gaat het beste als je het deeg steeds een klein beetje verder rekt en uitrolt, in zo'n driemaal.
Maak een knoopje van het deeg, leg het op de bakplaat en laat alle pretzels 30 minuten afgedekt rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Laat alle broodjes 2 minuten badderen in het water met bakingsoda. Haal ze met een schuimspaan voorzichtig uit het water en leg de broodjes op een bakvel op de bakplaat.
Bak de pretzelbroodjes in ongeveer 13-15 minuten goudbruin.
Haal de broodjes uit de oven en smeer ze in met gesmolten boter.
Doop de broodjes rijkelijk door de kaneelsuiker en laat ze verder afkoelen.
Pretzel knoop broodjes met kaneelsuiker bewaren en knapperig maken met de airfryer
De broodjes z ijn vers het allerlekkerste. Wil je ze voor later bewaren? Laat de pretzel knoop broodjes met kaneelsuiker volledig afkoelen en verpak ze goed afgesloten. Je kunt de pretzel knoop broodjes ook invriezen.
Door de broodjes kort op een mediumstand op te warmen in de oven of de airfryer smaken ze de volgende dag of ontdooit uit de diepvries weer bijna net zo lekker als vers uit de oven.
Comments