Vorige week ben ik heerlijk een paar dagen in Limburg geweest. Te kort helaas, want er is zoveel te zien en te doen! Naast Limburg vind ik het ook erg leuk om even de grens over te gaan naar Duitsland. Veel moeite was dat niet, want ik logeerde tegen de grens aan. In Duitsland ga ik altijd op zoek naar een paar baktijdschriften. Er zijn er heel veel van in Duitsland en ze mogen dan niet van dik glanzend papier zijn, ze kosten vaak nog geen 2 euro en voor dat geld heb je een rij heerlijke, vaak wat rustieke familierecepten.
Aan de bak met pruimen waarvan er teveel tegelijk rijp zijn
Een plaattaart met fruit en kruimels; echt zo'n weekendtaart om aan de bak te gaan, heel gemakkelijk te maken en zo lekker.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
In Duitsland vind je momenteel veel gebak met pruimentaart en één van de vele bakkerijen waar je koffie kunt drinken. Daarom besloot ik een doos pruimen mee te nemen voor torte mit streusel. Ik bakte van mijn pruimen een pruimen kruimeltaart met amandelspijs, want dat had ik nog in de koelkast liggen en leek me erg lekker bij dit recept. Zonder amandelspijs zul je vast ook smullen, maar met is echt heel lekker.
Kies tussen de lekkerste pruimen de donkerste variant voor een mooi effect na het bakken!
In veel Duitse recepten wordt er puddingpoeder gebruikt. Soms als laag in de taart, in dit recept in het deeg. Als je goed naar de ingrediënten kijkt, is het vooral maizenapoeder met een minisnufje zout, vanillearoma en een beetje caroteen voor wat kleur. Een theelepel maizena en een scheutje vanille extract of 1 zakje vanillesuiker werkt vast ook!
Recept voor pruimen kruimeltaart met amandelspijs
Benodigdheden voor een bakblik van ongeveer 20 x 30 cm of een springvorm van 23-24 cm:
Voor de onderlaag:
200 gram bloem
60 gram suiker
150 gram koude boter
1 ei
1 pakje voor warme vanillepudding of 30 gram maizena met 1 theelepel vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
1 theelepel citroensap
Snufje zout
Voor de tussenlaag:
70 gram amandelspijs
500 gram rijpe pruimen, ontpit en in vieren gesneden
Voor de kruimellaag:
100 gram bloem
50 gram suiker
70 gram koude boter
1/2 – 1 theelepel kaneel afhankelijk hoe lekker je kaneel vindt (ik gebruik altijd vrij veel)
Snufje zout
Ook lekker maar niet perse nodig:
Slagroom met suiker (In Duitsland doen ze geen suiker in de slagroom, maar dat doe ik natuurlijk wel!)
Poedersuiker
Sprinkles voor een kleurtje
Pruimen kruimeltaart met amandelspijs
Kneed de ingrediënten voor de onderlaag goed door elkaar en bewaar het deeg minimaal een half uur onder plastic in de koelkast.
Kneed vervolgens de ingrediënten voor de kruimellaag met je vingers door elkaar tot kruimels. Laat ook dit deeg minimaal een half uur afgedekt rusten in de koelkast. Je kunt beide degen ook een dag eerder maken als dit beter uitkomt.
Verwarm de oven voor op 170 graden met een hete lucht oven of op 185 graden met boven en onderwarmte.
Maak de pruimen schoon, ontpit ze en snij ze in vieren.
Bedek je ingevette vorm met het deeg van de bodem, je moet hiervoor het deeg een klein beetje weer op temperatuur brengen met je handen.
Roer wat water door het amandelspijs zodat het iets dunner wordt en smeer het over de bodem. Verdeel de pruimen in mooie rijen over het deeg.
Spreid de kruimels over de pruimen en bak de plaatkoek in ongeveer 45 minuten licht goudbruin en gaar in de oven.
Laat je plaatkoek goed afkoelen en bestrooi de pruimen kruimelkoek poedersuiker voor het opdienen.
“Krijgen we er ook nog wat slagroom op?” klonk het? Mooi, kon ik dit spuitmondje uitproberen! Je kunt er slagroom mee spuiten, maar ook meringuekoekjes of koekjes met een niet te stevig deeg mee spuiten, maar dat is een probeersel voor later.
Comments