Je zult mij niet zo snel pruimen zien eten, terwijl ik ze wel heel lekker vindt. Misschien is het net zoiets als tomaten, die eet ik ook nooit los. Behalve de mini’s, dat zijn net snoepjes. Met pruimen kun je geweldig bakken. Ik moest denken aan een ananas upside downcake (met een heeeeeele oude foto) die ik ooit heb gebakken. Een fruitcake met verstopte karamel onder het fruit. Bij het open maken van de vorm druipt de karamel over de cake loopt. Mjam, een pruimencake op zijn kop moest het worden.
Behalve pruimen kun je een upside down cake ook maken met ananas, appel, of peer
Je hebt vele soorten pruimen. Ik kies vaak voor de rode, ze zijn ietsje steviger en mooier te snijden, maar het is vooral de kleur die mij betovert.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Pruimencake op zijn kop
Benodigdheden:
Voor de karamel:
100 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
Voor de cake:
Ongeveer 3 grote rode pruimen of 4-5 kleine pruimen
100 gram boter
100 gram crème fraîche
70 ml melk
225 gram bloem
170 gram fijne suiker
2 theelepels bakpoeder (11 gram)
2 eieren
1 theelepel vanille extract
1 theelepel zout
Springvorm 24 cm
Heb je een pruim over? Snij deze in kleine stukjes,rol ze door wat bloem en spatel het later door de cakemix. Lekker!
Pruimencake op zijn kop
Voor de karamel doe je de boter en de suiker in een kleine pan op een zacht vuur.
Roer het geheel door totdat het gesmolten is en bijna gaat koken. Dan mag het vuur uit.
Laat de karamel wat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek je springvorm met bakpapier. Ik kies zelf altijd voor papier omdat ik dan zeker weet dat de pruimentaart goed uit de vorm komt.
Klop de boter van de cake luchtig met de fijne suiker. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
Voeg nu een ei toe en meng dit door het beslag. Het tweede ei mag erbij en mix het goed door.
Mix vervolgens de crème fraîche, de vanille, het zout en de helft van de melk erbij.
Zeef in een andere kom de bloem met het bakpoeder. Spatel dit door het beslag en voeg de tweede helft van de melk erbij.
Was je pruimen en snij ze door de midden. Verwijder de pit en snij kleine plakjes.
Bedek je bakvorm met de karamel. Leg de stukjes pruim dakpansgewijs of naar eigen inzicht op de karamel. De bodem wordt straks de bovenkant van je cake.
Bedek de pruimen met het beslag en bak de Pruimencake op zijn kop in ongeveer 40 minuten gaar.
Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen.
Tip: Heb je geen bakpapier gebruikt en laat de cake niet meer los? Zet de vorm dan kort terug in de oven. De karamel zal wat zachter worden en je cake loslaten.
Tip: heb je geen crème fraîche in huis? Gebruik dan 125 gram boter in plaats van 100 gram en gebruik 110 ml melk in plaats van 70 ml en laat de crème fraîche achterwege.
Zelf gebruik ik echter wel graag een zuurtje in mijn cakes. Ze worden iets zachter hierdoor.
Van bovenaf doen de rode randen van de pruimen het erg goed. Je kunt de cake lauw eten of laten afkoelen. Dat is vaak een beetje persoonlijk. Net als bij appeltaart vind ik de één lauwe appeltaart met een bolletje ijs goddelijk. De ander wil hem absoluut koud.
Eet smakelijk!
Welk fruit ga je in de karamel op zijn kop zetten?
Comentarios