In de nazomer zijn pruimen langdurig verkrijgbaar. Pruimen vind ik altijd wat saai om te zien maar ze zijn erg lekker en je kunt er heerlijke recepten mee bakken. Deze pruimentaartjes met brioche en kruimels zijn verrukkelijk en gemakkelijk te maken. De kleine kruimeltaartjes zijn gebakken in een cupcake bakvorm zodat je ze overal gemakkelijk mee naar toe kunt nemen. In Duitsland worden vaker taarten gebakken met een gist in de bodem. Deze kleine taartjes vonden hun inspiratie dan ook in de Duitse streuseltaler. Dit zijn een soort platte koeken van een luxe brooddeeg, bedekt met kruimels en glazuur; geweldig lekker! In Duitsland worden streuseltalers ook wel gebakken met pruimen en ander fruit. Dat kan natuurlijk ook als een klein taartje. Onder het fruit ligt een kleine laagje amandelspijs toegevoegd dat nog wat extra smaak toevoegt.
Donkerpaarse pruimen voor meer kleur
Je kunt ieder type pruim gebruiken voor dit recept; zelf kies ik graag donkere pruimen omdat ze het taartje wat extra kleur geven. Je kunt de taartjes ook in een tartelettevorm of bakringen bakken. Indien je vorm iets groter is kun je de pruimen in een mooie waaier op de briochelaag leggen onder de crumble.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Pruimentaartjes met brioche en kruimels
Benodigdheden voor 6 stuks
Voor het brioche:
160 gram bloem
3 gram gist
35 gram suiker
50 gram lauwe melk
15 gram boter
1/2 ei
3 gram zout
Kruimellaag:
100 gram bloem
70 gram koude boter in blokjes
50 gram suiker
1 gram zout
snufje kaneel
Ook nodig:
Pruimen, per 3 taartjes 1 pruim
Amandelspijs; een theelepel per taartje volgens dit recept.
Pruimentaartjes met brioche en kruimels
Kneed de ingrediënten van de brioche door elkaar tot een soepel deeg. Dit duurt al snel ruim 10 minuten. Is het deeg iets te droog, voeg dan een klein scheutje melk toe. Laat het deeg een klein uur rijzen.
Maak het amandelspijs; eventueel kun je dit al een paar dagen eerder maken.
Verdeel het briochedeeg na het rijzen in 6 stukken; rol het deeg voorzichtig plat. Stans hier een rondje uit van 8 cm. Deze afmeting past goed in de cupcake bakvorm.
Leg een bolletje amandelspijs in het midden van het brooddeeg. Laat het deeg nogmaals een klein uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Snij een pruim en kleine stukjes en verdeel de stukjes over het brooddeeg.
Maak de kruimellaag door met je duim en wijsvinger de ingrediënten door elkaar te mengen tot het er als grove kruimels uitziet. Verdeel de kruimels over de pruimen.
Bak de kleine pruimentaartjes in ongeveer 22-28 gaar en goudbruin. Haal de pruimentaartjes met brioche en kruimels direct uit de vorm, anders laten de bakpapiertjes los door het vocht dat uit de brioche ontsnapt.
Het amandelmeel is uit Duitsland afkomstig en bevat ook het vel rondom de amandel, vandaar dat het spijs iets donkerder is
Hoe moet je de pruimtentaartjes bewaren?
Het pruimentaartje is vers en nog een beetje warm het allerlekkerste wat mij betreft. De pruimen combineren heel goed met het amandelspijs, de brioche en de laag kruimels. Wil je de fruittaartjes toch liever voor later bewaren? Verpak ze goed afgesloten buiten de koelkast of vries ze in. Eventueel kun je de pruimentaartjes kort pimpen in de oven of airfryer.
Comments