Een jaar geleden bakte gastblogger Joop Liefaard zijn appelcake uit Brazilië. Joop schreef een levendig blog over hoe het is om in Brazilië te wonen en wat er zoal wordt gegeten. Hij liet ons zien hoe je een Braziliaanse appeltaart maakte en vertelde over pão de queijo, een soort kaasballetjes, die Joop heel erg lekker vindt.
Joop: “Heel populair is pão de queijo, een bolletje waarin kaas is verwerkt. Iedere keer als we in het buitenland zijn geweest en weer in Brazilië aankomen kopen we op het vliegveld koffie met pão de quejio.”
Als Pão de queijo het eerste is dat je eet als je thuis komt na een vakantie, dan moet het wel heel lekker zijn
Ik wist eigenlijk al meteen dat ik deze Braziliaanse kaasballetjes graag wilde maken. Ik verwachtte eigenlijk dat de balletjes in de frituur gebakken werden, maar dat is niet waar, de pão de queijo, worden in de oven gebakken.
Glutenvrij omdat je bakt met cassavemeel
Op zoek naar cassavemeel kwam ik bij een grote toko in Rotterdam. Het meel is fluweelzacht en in het deeg van de balletjes voelde het heerlijk in mijn handen. Ik denk dat de smaak van de balletjes te beïnvloeden is door de keuze van je kaas. De kaas in de recepten online zijn vrij divers. Welke kaas je kiest is dus best persoonlijk, dus kies voor kaas die je lekker vindt en goed smelt.
Pão de queijo, Braziliaanse kaasballetjes
Benodigdheden voor 35-40 balletjes:
350 cassavemeel
120 gram melk
60 gram neutrale olie als pindaolie (arachideolie) of zonnebloemolie
3 medium eieren
Snuf zout
350 gram kaas zoals Hollandse kaas, cheddar, mozzarella of een deel Parmezaanse kaas voor wat extra smaak
Pão de queijo, Braziliaanse kaasballetjes
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Breng de melk met de olie tegen de kook aan en zet het vuur uit. Roer hier het cassavemeel en het zout doorheen en laat het even iets afkoelen. Roer vervolgens een ei door het deeg tot het in het deeg is opgenomen. Herhaal dit bij de andere eieren. Het deeg voelt heerlijk zacht aan. Tenslotte mag de geraspte kaas erbij.
Vorm balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat die bedekt is met een vel bakpapier of siliconen vel. De balletjes worden niet veel groter tijdens het bakken.
Bak de Pão de queijo in ongeveer 25 minuten goudgeel.
Wacht niet langer en eet de Pão de queijo zo vers mogelijk, dan zijn ze het allerlekkerst!
Comentarios