Rabarber is momenteel weer volop verkrijgbaar. Ik hou van dat zuurtje waar ik soms even aan moet wennen, maar na het proeven krijg ik al snel de smaak te pakken. Zelf vind ik rabarbermoes heerlijk als bijgerecht bij de Hollandse maaltijd, in mijn ontbijt met yoghurt en muesli, maar je kunt met rabarber ook heel goed aan de bak te gaan. Veel bakrecepten met rabarber hebben een lekkere kruimellaag bovenop. Ook bij deze rabarber muffins met crumble hebben een koek-achtig laagje. Ik gebruikte bruine basterdsuiker omdat dit een karamelsmaak geeft, maar je kunt ook goed gewone fijne suiker gebruiken.
Wat is het verschil tussen deeg en beslag
Deeg is wat vaster van consistentie en je kunt deeg kneden. Een beslag is wat dunner en kan zelfs vloeibaar. Zo heb je het iets dunne pannenkoekenbeslag en cakebeslag maar ook kneedbare brooddeeg en koekjesdeeg.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Rabarber muffins met crumble
Benodigdheden voor 12 stuks
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
175 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 theelepel kaneel
100 gram gesmolten boter
100 ml yoghurt
2 eieren
1 theelepel vanille extract
150 gram schoongemaakte rabarber in kleine stukjes met 1 theelepel bloem
1/4e theelepel zout
Voor de crumble
80 gram bloem
50 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
65 gram koude boter in blokjes
Snufje zout
Rabarber muffins met crumble
Klop de boter met de suikers romig en wit in zo'n 5-6 minuten en klop ei voor ei mee in het beslag.
Voeg de bloem, het bakpoeder, zout, kaneel, de yoghurt en de gesmolten boter toe en spatel dit door het beslag.
Snij de rabarber in kleine stukjes. Is de stengel dik, snij dan ook de stengel in de lengte doormidden. Verwarm de stukjes rabarber in een schaaltje 20 seconden op 800 W. De stukjes rabarber laten iets van het vocht los. Dep de stukjes droog en roer een theelepel bloem door de rabarberstukjes. Schep de rabarber door het beslag.
Verwarm de voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Worden muffins meestal direct in een bakblik gebakken, zelf vind ik het prettiger om ze in een bakingcup te bakken. Het werkt sneller, ze bakken niet vast en met papiertje kun je ze makkelijk meenemen. Wil je liever geen bakingcups gebruiken, vet dan het bakblik in en strooi er licht wat bloem overheen.
Vul de bakingcups of het bakblik met het beslag, dit gaat heel gemakkelijk met een ijslepel.
Maak een crumble door de bloem, suiker, zout, kaneel en koude blokje boter door je vingers door te laten wrijven. Verdeel het kruimeldeeg over de cakejes.
Bak de muffins met rabarber en kruimeldeeg in 18-20 minuten gaar.
Haal de muffins direct na het bakken uit het bakblik zodat de bakingcups niet los gaan zitten.
Chantillycrème of enchanted cream met rabarber
De kruimels bovenop vind ik mooi, daarom spoot ik geen toefje òp maar naast de muffin op het schoteltje. Het toefje is gemaakt met enchanted cream of chantillycreme. In plaats van water of melk klopte ik de mix met rabarbermoes. Een aanrader! De mix is fluffy, zacht en iets zoet. Samen met de iets zure rabarbermoes is dit een heerlijke combinatie.
Comments