Het rabarberseizoen is gelukkig nog niet afgelopen en dus waag ik me aan een recept waarin de lengte van de rabarberstengel wordt geaccentueerd maar niet te overdadig aanwezig is.
Dus ook geschikt voor de beginnende rabarber-eter lust de Rabarber in deze cake met amandelmeel.
Overigens: thuis is niet iedereen even gecharmeerd van rabarber. En zo werden de stukjes rabarber er soms secuur uitgevist en vulden deze plekken zich met slagroom. Niet echt de bedoeling, maar wel lekker natuurlijk.
Rabarber taartje in cake met amandelmeel
Benodigdheden:
120 gram amandelen of andere (gemengde) nootjes (grof) gemalen
260 gram bloem
230 gram boter op kamertemperatuur.
180 gram bruine basterdsuiker
Wat gewone suiker om over de taart te sprenkelen
1 theelepel bakpoeder
2 grote eieren
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kaneel
Merg van 1 kleine of 1/2 grote vanillestokje
100-125 gram zure room
2-3 rabarberstengels
Zo maak je deze Rabarber taartje in cake met amandelmeel
Verwarm je oven voor op 165-170 graden (hete lucht oven). Vet je vorm in en bestrooi het met wat bloem.
Was je rabarberstengels en snij ze door de midden. Is je stengel echt heel dik dan zou je deze in drie stukken kunnen snijden.
Maal de nootjes fijn in een keukenmachine of koffie molen. Natuurlijk kun je ook kant en klaar amandelmeel gebruiken. Ik maalde het niet helemaal fijn. Ik vind het lekker als je af en toe op een klein stukje noot bijt.
Doe de gemalen nootjes in een kom met het gezeefde bloem, bakpoeder en het zout.
Mix in een andere kom de boter de suiker tot het lekker romig is. Dat duurt al snel zo’n 4-5 minuten. De boter moet goed op kamertemperatuur zijn, dan wordt de cake lekker zacht.
Voeg de kaneel en de vanille toe, samen met een ei en klop het ei tot het in de mix is opgenomen.
Voeg het laatste ei toe en klop de mix in zo’n 5 minuten luchtig.
Voeg de nu de zure room toe en mix dit rustig door tot het is opgenomen.
Voeg de droge ingrediënten toe en mix dit heel rustig met de mixer of liever nog spatel je dit door de mix tot het egaal is opgenomen.
Verdeel de cakemix over je vorm en leg de rabarberstengels hier overheen. Ik duwde ze een beetje in het deeg beslag, besprenkelde de bovenkant met suiker en bakte het taartje in zo’n 55-60 minuten gaar en bruin.
Ik vond het taartje al snel bruin worden, daarom deed ik na een half uur wat aluminiumfolie over de bovenkant om het een beetje te beschermen. De rabarber moet natuurlijk goed gaar worden, zonder dat de bovenkant te bruin zou worden.
Het taartje is heerlijk zacht geworden. Ik bak de laatste tijd vaker recepten met zure room in het deeg en ook bij dit taartje ben ik lekker scheutig geweest. Ik vind de cake’s daardoor wat zachter van smaak en textuur worden.
Proef de zomer op je gebakbordje. Het is natuurlijk heel erg lekker om er een toefje slagroom naast te spuiten.
Comments