Steeds vaker bak ik cakes op basis van slagroom in plaats van met boter. Omdat dit heel gemakkelijk is, het een stuk goedkoper is en omdat er veel minder vet in slagroom zit dan in volle boter. Dat is nu echt een win-win situatie. Momenteel is rabarber volop verkrijgbaar en is het nu de beste tijd om ermee aan de bak te gaan. Hoe langer je wacht, hoe zuurder rabarber wordt. Zelf maak ik graag rabarbermoes en bewaar het in blokjes (lang leve de ijsblokjeshouder) in de diepvries. Deze rabarber wolkencake met slagroom in plaats van boter heeft een versiering bovenop van chantillycrème met gepureerde rabarbermoes; heel erg lekker!
Rabarber wolkencake met slagroom in plaats van boter
Benodigdheden voor en cake van 20 cm:
250 ml slagroom (liefst 35% deze is iets steviger)
1 zakje slagroomversteviger
2 zakjes vanillesuiker
50 gram amandelmeel
200 gram bloem
8 gram bakpoeder
160 gram fijne suiker
3 medium eieren
Mespuntje zout
150 gram fijngesneden rabarber in stukjes heel kort verwarmt in pan met 1 theelepel suiker en 1/2 theelepel kaneel
Bovenop:
Geschaafde amandelen
Eventueel slagroom (of maak een fruitversie zie onderaan dit blog) of chantillycrème (50 gram poeder, 30 ml water en 2 eetlepel gepureerde rabarbermoes) met een mooi spuitmondje. Zelf gebruikte ik een honoré spuitmond.
Sprinkles maken ieder baksel feestelijk
Rabarber wolkencake met slagroom in plaats van boter
Verwarm ongeveer 150 gram dungesneden rabarber met de suiker en het kaneel in een pan. Haal het uit de pan voordat het volledig zacht is geworden.
Roer een theelepel bloem door de rabarber. Omdat het beslag van wolkencake luchtiger is, wilde ik de rabarber niet te zwaar hebben om te voorkomen dat de rabarber naar beneden zakt.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bedek je bakblik met bakpapier en smeer het in met boter gevolgd door weinig bloem.
Klop de slagroom stevig met de slagroomversteviger en de vanillesuiker, zet het opzij in de koeling.
Klop de eieren luchtig en voeg de suiker in delen toe tot het er stevig en licht van kleur uitziet.
Voeg de gezeefde bloem, het amandelmeel, het zout, bakpoeder doorheen en spatel het voorzichtig door elkaar om geen lucht te verliezen.
Spatel de slagroom en de stukjes rabarber nu ook mee. Meng niet langer dan nodig.
Vul je bakblik, bestrooi de cake met geschaafde amandelen en bak de cake in 40-45 minuten gaar.
Controleer de cake na zo'n 35 minuten. Laat de cake afkoelen.
Klop slagroom voor bovenop of een portie chantillycreme.
Spuit een mooie baan bovenop de cake en versier de rabarbercake met sprinkles.
Natuurlijk kun je ook toefjse spuiten op de plakjes cake bij het presenteren.
Slagroom met rabarber maken
Zelf gebruikte ik chantillycreme, maar eerder maakte ik slagroom met fruitsmaak.
Een versie met rabarber is vast ook mogelijk. Zorg ervoor dat de rabarbermoes iets is ingekookt en niet te waterig is.
Rabarbercake op basis van slagroom bewaren
Omdat de rabarber wolkencake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.
Invriezen
Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.
De cake heb ik eigenlijk net iets te vroeg aangesneden en daardoor de foto niet helemaal naar mijn zin is, maar ik wilde je de cake graag toch laten zien om een idee te geven hoe zacht de cake is.
De volgende dag vond ik de cake zelfs nog lekkerder!
Comentarios