Rabarber is weer volop verkrijgbaar. Zelf heb ik nog nooit gebakken met rabarber. Dat dit heel goed mogelijk is merkte ik in het programma The Great British Bake off. Hierin werd regelmatig rabarber gebruikt in recepten. Op zoek naar een recept voor een taart of cake met rabarber kwam ik opnieuw uit bij het heerlijke boek van Rutger bakt: rabarbercake. Kies als het kan mooie rode rabarberstengels; die zijn het allerlekkerste.
Het recept voor rabarbercake is een eenvoudig recept om ook eters die een beetje huiverig zijn voor rabarber over te halen lekker mee te eten.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Het is een heerlijke cake geworden met een kleine zure tint van de rabarber. Om mijn kinderen over te halen (zij zijn fans van rabarber) zou ik een volgende keer de rabarber door wat suiker halen om de rabarber zelf net iets zoeter te maken.
Rabarbercake
Benodigdheden:
250 gram bloem
200 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
100 gram gesmolten boter
Citroenrasp van 1 citroen (of 2 flinke theelepels lemoncurd)
1/4e theelepel zout
100 ml yoghurt
2 eieren
1 theelepel vanille extract
150 gram schoongemaakte rabarber in kleine stukjes (is 1 flinke stengel)
Recept rabarbercake
Verwarm de oven alvast voor op 160 graden (hete lucht oven).
Bekleed een cakevorm met bakpapier. De cake is straks een beetje kwetsbaar (neiging tot breken) door de rabarber. Het is dus belangrijk dat de cake eenvoudig uit de vorm komt.
Meng de suiker, bloem, het bakpoeder, zout en de citrusrasp (ik gebruikte lemoncurd) in een beslagkom. Voeg hierbij de yoghurt, geklutste eieren, het vanille extract.
Smelt in een pan de boter. Deze mag door het beslag.
Meng met een spatel alle ingrediënten door elkaar. Je hoeft niet te kloppen, alleen alles goed te mengen.
Voeg de (eventueel nog wat gezoete) rabarber door het beslag en doe het in de cakevorm.
De cake is na 55-60 minuten gaar. Sommige lezers bakken de cake zo’n 10 minuten langer. Test je cake met een saté-prikker voordat je hem uit de oven haalt. Zo weet je zeker dat de cake gaar is.
Laat de cake eerst een klein beetje afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Na ongeveer 10 minuten kun je de cake storten en op een rooster laten afkoelen.
Boek met veel inspiratie
‘Rutger bakt’ is een heerlijk bakboek vol lekkere recepten en prachtige foto’s. De informatie bij de recepten is vaak persoonlijk. Een echt “feel food” bakboek.
Opmerkingen