Dit jaar ga je aan de bak voor je Valentijn, toch? Als enthousiaste thuisbakker, laat je de oven vlammen en ga je zelf aan de bak. Hoewel zoet vaak toegeschreven wordt aan vrouwen, zijn mannen ook enorme zoetekauwen. Het thema Red velvet cakejes met Chantilly crème, zal bij zowel mannen als vrouwen goed in de smaak vallen. Verschillende structuren, smaken, niet te zoet en natuurlijk veelvuldig aanwezig: de kleur van de liefde. En die is rood!
Rood, hartjes, zoet, vrolijk, feestje; kan dat allemaal tegelijk in een taartje?
Na de vanillecake en de chocoladecake, is de red velvet cake vermoedelijk het meest favoriete cakerecept. Het magische rood, kleurt je cake in no time tot een feestje en doet het goed bij veel vullingen en toppings. Ik bakte deze Red velvet cakejes met Chantilly crème en love sprinkles speciaal voor Valentijnsdag, maar wat mij betreft mag je de liefde het hele jaar vieren. Eén dag per jaar is wel een heel magertjes.
Valentijnsdag? Wat mij betreft mag je de liefde het hele jaar vieren. Eén dag per jaar is wel een heel magertjes.
Valentijnsdag vier je met zijn tweetjes, lekker knus dus
Ik koos ervoor om éénpersoons-taartjes te bakken. Maar bak jij liever geen cupcakes? Met dit recept kun je ook een ronde taart maken met een doorsnede van 25 cm.
Vier dagen per week werk ik buiten de deur en zeven dagen in de week thuis aan mijn blog. Pfffoe, zo af en toe is wat gemak in de keuken heel wenselijk. Meestal kies zelf de ingrediënten voor een recept bij elkaar, die stap voor stap verwerkt worden in een recept. Toch vind ik het op zijn tijd ook heel fijn om voor een goede kwalitatieve mix op voorraad te hebben. Daarbij; we zijn niet allemaal even bedreven in het ontleden van de wat meer ingewikkelde recepten en technieken. En we hebben ook niet allemaal zeeën van tijd.
I love cupcakes vs I love you; we gaan niet kiezen maar ze combineren
Bij deze cupcakes voor je hartendief, gebruikte ik de Red Velvet cakemix en de Chantilly crème mix; beide van Brand New Cake. Over deze crème vertel ik je zo meer, want ik ben erg enthousiast over dit product dat ik voor het eerst proefde en gebruikte.
Cakejes op zich zijn nogal naakt; de glanzende rode metallic bakingcups van PME wisten hier wel raad mee.
En sprinkels, I love sprinkles, de rode open harten sprinkles van Brand New Cake vertellen je zonder de boodschap op de sneeuwwitte toeven: I love you! In luttele seconden veranderen ze je gebak in een ware showtopper.
Alle producten zijn verkrijgbaar bij het Baktotaal Bouwhuis.
Baktotaal
Misschien wel de grootste online winkel voor bakproducten van Nederland en België. Nieuwsgierig? Bij de benodigdheden van het recept vind je alle links naar de producten.
Chantilly crème; wat is het en waar smaakt het naar?
Chantilly crème is een andere benaming voor slagroom. De crème is vernoemd naar een groot feest in Kasteel van Chantilly, waar in 1671 de room voor het eerst werd geïntroduceerd. De Chantilly crème met de mix is niet hetzelfde als de slagroom die we kennen. Het is prachtig wit, heel luchtig en heeft iets dat je doet denken aan marshmallows of de binnenkant van “gevulde zoenen”. Je kent ze wel met zo’n dunne chocolade coating. Hoewel je bij marshmallows aan zoet denkt, is deze mix niet overdreven zoet, perfect eigenlijk.
Om de Chantilly crème te maken heb je geen boter nodig, alleen melk en water. De toeven die ik maakte zijn slechts een basisrecept, maar je kunt de frosting heel eenvoudig een andere smaak of kleur geven. Denk bijvoorbeeld eens aan een scheut likeur, kokosmelk, gepureerd fruit, jam of chocolade. Het kan allemaal want Chantilly crème is warmte- en zuurbestendig. Vergeet niet de hoeveelheid vocht aan te passen in het recept. Je hebt op die manier heel mogelijkheden in één verpakking en Chantilly crème. En dat gewoon op voorraad in je keukenkastje.
De toeven met Chantilly crème zijn lekker stevig, veel mooier dan de gebruikelijke slagroom. Het lijkt mij ook heel geschikt als vulling of buitenkant van een taart. Ik vind de crème niet geschikt voor onder een laag fondant of marsepein, dan is botercrème een betere keuze.
Ben jij meer teamchantillycreme of teambotercreme?
Sommige mensen zijn echt team Chantilly crème terwijl andere meer team botercrème zijn en dan zijn de mannen bij mij thuis denk ik toch meer team Chantilly crème. Ideaal dus om de mix standaard op voorraad te hebben. Zo kan ik in enkele minuten een snelle toef maken op een cakeje, maar ook bij een grand dessert versieren, alles snelle vulling tussen twee wat saaie koekjes. Niet geprobeerd, maar ik vermoed dat je met Chantilly crème gemengd met wat advocaat gemengd in 30 seconden een advocaat-mousse als dessert in huis hebt. Mogelijkheden genoeg.
Red velvet cakejes met Chantilly crème en love sprinkles
Benodigdheden voor 13-15 cupcakes of een ronde taart van 25 cm:
Voor de cupcakes:
400 gram red velvet mix van Brand New Cake
160 gram water
80 gram neutrale olie als zonnebloemolie of arachide-olie
130 gram eieren
Voor de toeven:
150 gram creme Chantilly mix van Brand New Cake
100 gram halfvolle melk
100 gram water
Ook nodig:
Bakingcups; bijvoorbeeld deze metallic rode baking cups van PME
Romantische sprinkles; bijvoorbeeld deze open hartjes rood van Brand New Cake
Spuitzak met mooi spuitmondje.
Red velvet cupcakes met Chantilly crème maken
Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur zijn. Vul je cupcake bakvorm met de rode metal bakingcups en verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven en onderwarmte.
Klop de mix, de eieren, de olie en het water in 5-6 minuten tot een glad beslag. Vul de vormpjes met het beslag; dit gaat het makkelijkst met een ijslepel. Bak de cakejes in 20-25 minuten gaar. Bak je een ronde springvorm, dan duurt het iets langer; zo’n 35-40 minuten. Laat de cupcakes goed afkoelen.
Voor de Chantilly crème klop je 3 minuten lang alle ingrediënten door elkaar. Meer werk is het niet...
Vul je spuitzak en bewaar de crème in de koelkast totdat je het gaat gebruiken. Zijn je red velvet cupcakes afgekoeld? Dan is het tijd om mooie toeven te spuiten. Probeer bij het spuiten van toeven alleen bovenop de cake te spuiten, zodat je ook nog een stukje van de rode cake kunt zien. Versier je toeven met hartjes, parels of andere sprinkles naar smaak.
Bij veel sprinkles loopt de kleur niet uit op de toeven op cakes en taarten, maar wil je zeker weten dat je versiering niet gaat uitlopen? Zet je versiering dan alvast klaar en strooi vlak voor het opdienen de versiering over de cupcakes. In enkele seconden maak je van je cake een eyecatcher!
Hoe bewaar je de cupcakes met Chantilly crème
Bewaar je cupcakes in de koelkast. De Chantilly crème bevat melk en hierdoor zijn de cupcakes beperkt houdbaar buiten de koelkast. De toeven blijven buiten de koeling overigens veel strakker in vorm dan toeven van gewone slagroom, ideaal! Restjes Chantilly crème kun je zo’n 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Vier de liefde!
Heb jij dit recept ook gebakken? Maak er een foto van en show het aan ons allemaal via deze Pinterest post van Carola Bakt Zoethoudertjes.
Bron bij de naam Chantilly: Wikipedia.
--IN SAMENWERKING MET --
Comments