Roosendaalertjes soezen met tijgerkorst
Onlangs postte ik een blog over gevulde eierkoeken op Facebook. Omdat ik de eierkoeken niet zelf gebakken had, stelde Manuela van der Heijden (je kent haar vast van Heel Holland Bakt 2016) mij voor dit te leren. Wat ben ik weer een bofkont en dus reisde ik samen met Fina Vona (je kent haar van Heel Holland Bakt 2015) naar Roosendaal. Aan de rand van Roosendaal, staat “Het Baklokaal”, een prachtige ruimte waar Manuela haar droombaan waar liet worden: workshops verzorgen aan particulieren, maar ook voor bedrijven en groepen. Hier leerde Manuela ons Roosendaalertjes soezen met tijgerkorst maken. En die werden thuis heel welkom ontvangen.
“Wat wil je naast eierkoeken maken, nog meer leren?”, vroeg Manuela mij. Op de website van het Baklokaal zag ik iets wat ik niet kende maar dat er heel erg lekker uitzag: Roosendaalertjes. “Leuk!,” zei Manuela. “Dan gaan we die ook maken.”
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat was het gezellig en net alsof we elkaar al jaren kenden! We hebben heerlijk kunnen kletsen over Heel Holland Bakt waar beide dames aan hebben deelgenomen, het bakken op zich, onze trucjes of eigenaardigheden, maar ook de dagelijkse dingen die ons bezig houden.
Bij binnenkomst was er koffie met wat lekkers! Manuela vertelde hoe ze na Heel Holland Bakt haar droom achterna ging. Manuela leert je de meest uiteenlopende baksels en gebruikt uitsluitend de beste ingrediënten.
Bakkersbloed. Manuela’s vader was bakker en het mag duidelijk zijn waar ze haar talent vandaan heeft!
Tijd om zelf aan de bak te gaan, de mannen thuis hadden er veel trek in! Vooral de knapperige korst bovenop de soezen vonden we bij de proefexemplaren die ik bij de workshop mee naar huis kreeg, heel erg lekker.
Roosendaalertjes soezen met tijgerkorst
Benodigdheden voor 12-15 stuks, ik bakte een half recept:
Voor de harde wener (krokante laag bovenop)
25 gram ei (1/2 ei)
50 gram zachte boter
100 gram witte basterdsuiker
150 gram bloem
Snufje zout
Voor de soezen:
300 gram water (je zou ook de helft kunnen vervangen door melk, maar water bakt steviger)
150 gram boter
150 gram bloem
3 gram zout
6 eieren (medium is ongeveer 300 gram)
Voor de vulling:
500 ml slagroom
50 gram suiker
Verder nog nodig:
Spuitzak met rond en gekarteld spuitmondje
Poedersuiker voor bovenop
Roosendaalertjes soezen met tijgerkorst
Het knapperige korstje aan de bovenkant wordt gemaakt van een lapje deeg dat je bovenop het soezendeeg legt. Maak het deeg door de blokjes boter te mengen met de suiker. Je kunt hiervoor de mixer gebruiken, maar ik gebruikte mijn handen.
Zeef de bloem (tweemaal) en voeg het ei, met het zout en de bloem bij het mengsel tot een samenhangende bal.
Bedek de bal met plastic folie en laat het minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Rol na een half uur het deeg uit en snij er stroken van die ongeveer 3-4 cm breed zijn en 2-3 mm dik. Bewaar de stroken tot gebruik in de koelkast.
Maak het soezendeeg door het water met de boter en het zout aan de kook te brengen. Zodra de boter gesmolten is mag de (tweemaal) gezeefde bloem erbij. Zet de pan terug op het vuur en roer het goed door met een houten spatel. De bloem zal nu gaar worden. Als er een kleine vetfilm op de bodem achterblijft is het klaar. Laat de pan heel kort even afkoelen.
Voeg een ei toe en roer net zo lang tot het ei is opgenomen. Roer zo ei voor ei door het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Spuit lange banen op je bakblik. Op mijn bakblik (in een oven van 60 cm) kon ik met de helft van dit recept 2 lange banen spuiten.
Leg op de banen soezendeeg een plakje harde wener en bak de soezen in ongeveer 25-35 minuten gaar.
Laat de laatste 10 minuten de ovendeur op een kier staan door de pollepel tussen de deur te plaatsen.
Ik vond de onderkant van mijn Roosendaalertjes soezen nog wat vochtig, dus plaatste ik de soezen nog terug op een rooster in de oven en liet de oven die als uit was, de soezen nog kort drogen.
Laat de soezen goed afkoelen. Snij ze door de midden en vul ze met slagroom. Leg de bovenkant terug op de soezen en snij ze in stukken.
De Roosendaalertjes worden extra mooi als je er vlak voor het opdienen wat poedersuiker over strooit.
Tip: Roosendaalertjes zijn het lekkerst als je ze vrij snel op eet. Het vocht van de slagroom zal het soezendeeg zachter maken. Je kunt ook de soezen bakken en de slagroom opgeklopt in een spuitzak in de koelkast bewaren en ze pas vlak voor het opdienen opspuiten.
Met een doosje vol Roosendaalertjes en eierkoeken ging ik op weg naar huis. “Mmmmmm, mam, wanneer ga je die maken?”
Heb je ook zin gekregen om een workshop te volgen bij Manuela in het Baklokaal als particulier of als bedrijf. Je kunt hier alles over lezen op haar website en ook op de netwerken kom ik veel leuke foto’s tegen wat kandidaten allemaal maken tijdens de workshops op facebook of instagram.
Opmerkingen