Ben je dol op cheesecakes en zoek een gemakkelijk recept van een heerlijke cheesecake? Dan heb ik een geweldig recept voor je: de San Sebastian cheesecake, een Spaanse delicatesse. Deze fluweelzachte cheesecake heeft geen bodem en is heel eenvoudig om te maken. De bovenkant van de taart heeft een opvallende gekarameliseerde bovenkant die donkerbruin tot bijna zwart gebakken wordt in de oven.
De San Sabastian cheesecake
De cheesecake is ook bekend als de Burnt Basque Cheescake. De cake met de donkere geblakerde bovenlaag werd van oorsprong bedacht in San Sabastián een stad in de Baskische regio van Spanje.
Met dank aan mijn oudste zoon die de San Sebastian cheesecake samen met zijn vriendin in Istanbul proefden en er helemaal weg van waren. Zo lekker dat ik hem moest maken met Kerstmis.... met chocoladesaus want zo heeft hij de taart ook in Istanbul gegeten.
Geen maïzena in huis?
Heb je geen maïzena in huis? Er zijn ook recepten waarin bloem of zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt. De bite van maïzena bij het bakken past echter goed bij de fluweelzachte smaak en heeft wat mij betreft de voorkeur.
Wil je di recepot graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
San Sebastian cheesecake
Benodigdheden voor een cheesecake van 20 cm is voor 8-10 personen
Alle ingrediënten op kamertemperatuur:
700 gram roomkaas
190 gram fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
20 gram maïzena
375 gram lobbig geklopte slagroom
4 eieren
Snuf zout
Zeef
Eventueel optie voor chocoladesaus:
200 ml slagroom
200 gram melkchocolade
San Sebastian cheesecake
Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Bekleed een springvorm met twee lagen bakpapier, omdat het beslag erg vloeibaar is. Druk het bakpapier goed in de vorm en zet het vast met (paper)clips.
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven) of 220°C (oven met boven- en onderwarmte).
Klop de slagroom lobbig en zet apart. Mix op een middelhoge stand de roomkaas samen met de suiker en het zout tot een glad mengsel. Voeg de lobbige slagroom en de maïzena toe en mix kort door.
Voeg één voor één de eieren toe. Mix elk ei op een lage stand door het beslag totdat het volledig is opgenomen. Mix daarna nog ongeveer een minuut op een iets hogere stand. Herhaal dit voor alle eieren. Het beslag wordt hierdoor zacht en luchtig.
Zeef het beslag en giet het in de springvorm. Tik de vorm een paar keer op het aanrecht om luchtbubbels uit het beslag te laten ontsnappen.
Bak de San Sebastian-cheesecake 35-40 minuten in de oven, totdat de bovenkant donkerbruin is. Controleer na ongeveer 30 minuten regelmatig om te voorkomen dat de taart te donker wordt.
Zet de oven uit en laat de cheesecake 10 minuten afkoelen met de oven op een kier door het brede deel van een houten spatel tussen de deur te plaatsen.
Laat de cheesecake goed afkoelen.
Verwarm de slagroom en voeg de stukjes chocolade toe. Laat de saus iets afkoelen en verdeel de saus naar smaak over een stukje taart.
In de kou laten staan
De San Sebastian cheescake moet goed gekoeld worden voor hij aangesneden kan worden. Dit duurt al snel zo'n 6 uur maar en hele nacht is ideaal.
De cheesecake zag hoog rijzen en weer iets inzakken
De taart rijst hoog in de oven tijdens het bakken en zak daarna weer een stuk in. Maak je geen zorgen; dit is gebruikelijk.
Comments