Veel recepten vragen om citroenrasp. Omdat ik niet standaard citroenen in huis heb, gebruik ik vaak lemoncurd. Wat een lekker goedje is dat. Zelfgemaakte lemoncurd is het natuurlijk het lekkerst, maar ik heb ook altijd een pot uit de supermarkt in de koeling staan.
Lemoncurd, maar dan anders
Naast lemoncurd kun je ook andere smaken maken met bijvoorbeeld kersen-, aardbeien- of deze sinaasappelcurd. Sinaasappel curd maken is zeker net zo eenvoudig en is gebaseerd op de klassieker met citroen.
Een goede sinaasappel kan je baksel een frisse smaak geven maar is ook heel leuk op die momenten in het jaar dat je het leuk vindt om met oranje te bakken. Bijvoorbeeld met Koningsdag of een internationale sportwedstrijd. En hoewel sinaasappelsmaak vaak geassocieerd wordt met Sinterklaas, mag voor mij de smaak het hele jaar door.
Een grote pot vol lemoncurd of sinaasappelcurd vind ik er heel mooi uitzien, maar kleine potjes vind ik handiger. Is de pot curd eenmaal geopend, dan is het ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast en wat moet je dan met de rest van een grote pot?
Spaar kleine potjes, handig om bijvoorbeeld sinaasappel curd te maken
Zelf heb ik altijd een aantal handige kleine potten met deksel op voorraad. Ook handig voor jam of andere producten die je wilt inmaken.
Sinaasappel curd maken
Benodigdheden voor deze 3 potjes:
3 liefst lekker grote sinaasappelen (rasp en 150 ml sap)
200 gram fijne suiker
125 gram ongezouten boter
2 medium eieren
1 grote pot of 3 kleine potjes die je goed kunt uitkoken
Sinaasappel curd maken:
Was en rasp de sinaasappelen. Hoe mooier de sinaasappel van smaak, hoe beter je curd straks! Verwarm de rasp met de suiker en boter au bain marie tot een gladde massa.
Haal de pan uit het water. Kluts de eieren en voeg het sinaasappelsap erbij. Maak familie, om de eieren niet te laten schrikken door steeds een eetlepel warme curd bij de eieren te voegen. Roer klop de curd goed door.
Laat de warme smaakmaker zo’n 10-15 minuten koken tot het ietsje dikker wordt.
Verwarm in een andere pan water. Kook de potjes en de deksels 5 minuten lang goed uit. Haal ze uit het water en laat ze op zijn kop op een schone theedoek goed uitlekken.
Vul de potten, doe de deksels op de potten en draai ze op zijn kop om de potten langdurig houdbaar te maken.
Tip: hou je een klein beetje sinaasappelcurd over? Vries het dan in een ijsblokjesvorm. Dan kun je indien je het nodig hebt een paar blokjes uit de diepvries halen.
Liever geen “dingetjes” in de curd
Zelf gebruikt ik lekker veel rasp want ik ga de curd vooral als smaakmaker bij recepten gebruiken. Door de hoeveelheid rasp krijg je ook meer “dingetjes”. Vind je dat minder lekker? Maal de sinaasappelcurd met de staafmixer een stuk fijner of zeef de rasp eruit.
Voor langdurig bewaren raad ik je aan, de curd hierna opnieuw te verwarmen om zeker te zijn dat de sinaasappel curd ook langdurig houdbaar blijft. Goed afgesloten kan de sinaasappelcurd ruim een jaar goed blijven.
Draai tijdens het afkoelen de potjes af en toe om de rasp te verdelen in de potjes.
Commenti