Is het pompoenbrood? Als echte broodliefhebber vind ik van niet. Brood heeft een andere structuur en een lekkere stevige korst. Daarom noem ik het liever skinny pompoencake met havermout en pompoenpitten, omdat het zacht is als smeuïge cake. Skinny omdat de pompoencake een volledige pompoen bevat en maar heel weinig kokosolie en suiker. Ik koos voor dadelsiroop maar je kunt natuurlijk iedere variant gebruiken die je lekker vindt. Bijvoorbeeld honing, agavesiroop maar ook lichtbruine basterdsuiker als je geraffineerde suikers eet.
Is het pompoenbrood? Met zo’n zachte structuur noem ik het liever cake. Wel een skinny cake.
Van de ene kant jammer dat de grote en kleine mannen bij mij thuis bij de woorden pompoen in je cake, deze keer een proefsessie maar een keer over slaan. Voordeel: ik heb de skinny pompoencake met havermout en pompoenpitten in stukjes in de diepvries bewaard en kan hier zo dan nog wat langer van genieten.
Bakken met ingrediënten als pompoen, zoete aardappel, kikkererwten en bietjes, het wordt steeds populairder. Maar dat geldt niet voor iedereen.
Heb jij al eens gebakken met groente? Groente? Het klinkt gewoon anders dan bloem, boter en suiker. Niet minder lekker, maar anders, daarbij geven sommige groente net als rood fruit bijvoorbeeld, een prachtig kleur. De pompoencake is heerlijk zacht en goed op smaak gebracht met kruiden. De havermout in de cake is gemalen met een koffiemolen, maakt de cake extra voedzaam.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Skinny pompoencake met havermout en pompoenpitten
Benodigdheden:
Pompoenpuree van 1 pompoen (bij mij 275 gram)
100 gram havermoutmeel of andere meel naar keuze (maal je havermout met een koffiemolen)
50 gram kokosolie of neutrale olie naar keuze
4 eieren
1 theelepel vanille extract
80 gram dadelsiroop
1,25 theelepel baking soda
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel kruidnagel
1/2 theelepel gemberpoeder
Flinke snuf zout
pompoenpitten en wat los havermout om de top te versieren
Skinny pompoencake met havermout en pompoenpitten
Maak pompoenpuree. Dat kan dezelfde dag, maar ook een dag eerder.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Bekleed een medium cakevorm met bakpapier. Het voordeel van bakpapier is dat je de flap met de cake dan zo uit de vorm kan trekken.
Klop de eieren goed luchtig. Voeg het zout, de siroop, olie en het vanille bij de eieren. Voeg de pompoenpuree toe en mix alles goed door.
Voeg de kruiden, het havermoutmeel en de baking soda toe en voeg het beslag in de bakvorm.
Strooi wat pompoenpitten en havermout over de cake en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of de cake gaar is.
Tip: Je kunt de pompoenpitten goed schoonmaken, droog deppen en met wat goede kruiden en beetje olijfolie roosteren in de oven op 200 graden tot ze crunchy zijn. Hoe lang het duurt is afhankelijk van hoe groot je pitten zijn en kan tussen de 7 en 15 minuten duren.
Hoi hoi, de sateprikker blijft er maar met stukjes uit komen (heel nat) hoe kan dat komen?
Groetjes