top of page

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche
Sommige combinaties zijn simpelweg gemaakt om samen te komen. Denk aan chocolade en sinaasappel, appeltaart en kaneel... en nu ook: sneeuwster en banoffee! Deze Sneeuwster Banoffee Taart is een kruising tussen de romige, luchtige sneeuwster en de onweerstaanbaar zoete banoffee pie. Met een vulling van fluweelzachte dulce de leche, rijpe bananen en een luchtige slagroomvulling wordt de Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche een feestje voor elke zoetekauw.

Waarom je deze taart moét proberen

Wist je dat de sneeuwster oorspronkelijk een typisch Nederlands recept is? Het is een luchtige taart met een vulling van slagroom en vaak een vleugje advocaat.

Leuk weetje! De banoffee pie komt uit Engeland en werd bedacht in de jaren '70. De naam is een samentrekking van ‘banana’ en ‘toffee’.

Dulce de leche; van dikke melk tot toffee

Dulce de leche is geweldig lekker en maakt menige taart, cake of dessert tot een ware traktatie. Het ontstaat door gecondenseerde melk langzaam te verwarmen, waardoor het verandert in een heerlijke karamelachtige crème. Het is eenvoudig te maken door een blikje op de laagste warmtebron zo'n 2 uur te verwarmen. Meer over dulce de leche en hoe je het maakt lees je in dit artikel.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche de ultieme slagroomtaart

Eten met je ogen

Al voor je een eerste hap neemt proef je eigenlijk al met je ogen, want die willen natuurlijk ook wat. Dat geldt zowel voor de taart als voor de presentatie. Je kunt deze taart, die een mix is van Engelse en Nederlandse klassieker, natuurlijk prima presenteren op een bord of houten plank . Maar hoe schitterend staat de taart op dit op een taartplateau zoals dit chique marmeren exemplaar. Echt een plaatje!


Meng niet of nauwelijks suiker door de slagroom. De taart is door de gecondenseerde melk en banaan zoet genoeg.
Biscuit doorsnijden en vullen met dulce de leche

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche

Benodigdheden voor een taart van 23 cm doorsnede (8-10 personen)

Voor het biscuit:

  1. 240-250 gram ei (5 medium eieren)

  2. 135 gram fijne suiker

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. 100 gram bloem

  5. 33 gram maïzena

  6. Klein snufje zout


Voor de vulling:

  1. 600 ml slagroom met 35% vet

  2. 2 zakjes vanillesuiker

  3. 2 zakjes klopfix (bij slagroom 30% 3 zakjes)

  4. 20 gram fijne suiker of suiker naar smaak

  5. 3-4 Bastogne koeken of 5-6 speculoos koekjes

  6. 2 rijpe bananen

  7. 1 blikje gecondenseerde melk gekookt tot dulce de leche

  8. Cointreau likeur

  9. Poedersuiker

Vul het biscuit met dulce de leche, koekjes, banaan en slagroom

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche

  1. Maak de dulce de leche volgens dit recept. Laat het afkoelen.

  2. Bekleed de springvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat je biscuit goed uit de vorm komt. 

  3. Vul een pan met warm water en zet hier een grote metalen kom in. Klop de eieren met het suiker en vanillesuiker luchtig op een zacht tot medium vuur. De suiker zal oplossen, dit kun je met je vingers controleren. Suiker voel je als het niet is opgelost.

  4. Zodra de suiker is opgelost mag de pan van de warmtebron. Klop de eieren met de suiker zo’n 8-10 minuten op de hoogste stand totdat de eieren heel luchtig en licht van kleur zijn.

  5. Verwarm tijdens het kloppen de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 180 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.

  6. Zeef de bloem, de maïzena, zout en gebruik een spatel om het door het beslag te mengen en zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Vul de bakvorm en bak het biscuit in 35-45 goudbruin en gaar. Laat het biscuit afkoelen.

  7. Snij de taart doormidden en sprenkel eventueel een beide binnenkanten van de taart met wat druppels Cointreau likeur.

  8. Klop de slagroom met 2 zakjes vanillesuiker en de klopfix stijf.

  9. Verwarm 60% van de dulce de leche kort in de magnetron zodat het iets dunner wordt en klop het kort. Smeer de toffeesaus over de bodem van de de taart. Leg hier stukjes koek bovenop.

  10. Snij de bananen in dunne plakjes en leg deze over de toffee-koeklaag en verdeel hier de slagroom in een bolvorm overheen. Door de bolling kan de bovenste laag zich straks als een ster openen.

  11. Snij in de bovenste laag een ster. Hoe je dit snijdt kun je in dit artikel lezen.

  12. Leg de bovenste laag op de slagroom en trek strepen met licht verwarmde rest dulce de leche is over de bovenkant.

  13. Verdeel stukjes koek en poedersuiker over de bovenkant.

  14. Eet smakelijk!

De jaren '70 taart

Zo bewaar je de sneeuwster banoffee taart met dulce de leche

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche is vers gebakken het allerlekkerste. De taart kun je zo'n 2-3 dagen goed afgedekt bewaren in de koelkast. Goed afgedekt droogt de taart minder uit en kunnen er geen geuren uit de koelkast in de taart trekken. Je kunt de taart eventueel ook goed verpakt invriezen.


Voorwerken scheelt tijd en stress

Dit recept is heel geschikt om voor te bereiden zodat je de taart op de dag dat je het nodig heb supersnel in elkaar kunt zetten. Zowel de dulce de leche als het biscuit kun je een paar dagen eerder maken en buiten de koelkast goed ingepakt bewaren.

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche

Variatietip: Meng 1 of 2 zakjes goede espressopoeder door de slagroom. De smaak van koffie combineert goed met de bananen en de toffee.





Dit artikel is een samenwerking met kookwinkel Kitchen&More. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer 

Gerelateerde posts

Comments


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page