
Sommige combinaties zijn simpelweg gemaakt om samen te komen. Denk aan chocolade en sinaasappel, appeltaart en kaneel... en nu ook: sneeuwster en banoffee! Deze Sneeuwster Banoffee Taart is een kruising tussen de romige, luchtige sneeuwster en de onweerstaanbaar zoete banoffee pie. Met een vulling van fluweelzachte dulce de leche, rijpe bananen en een luchtige slagroomvulling wordt de Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche een feestje voor elke zoetekauw.
Waarom je deze taart moét proberen
Wist je dat de sneeuwster oorspronkelijk een typisch Nederlands recept is? Het is een luchtige taart met een vulling van slagroom en vaak een vleugje advocaat.
Leuk weetje! De banoffee pie komt uit Engeland en werd bedacht in de jaren '70. De naam is een samentrekking van ‘banana’ en ‘toffee’.
Dulce de leche; van dikke melk tot toffee
Dulce de leche is geweldig lekker en maakt menige taart, cake of dessert tot een ware traktatie. Het ontstaat door gecondenseerde melk langzaam te verwarmen, waardoor het verandert in een heerlijke karamelachtige crème. Het is eenvoudig te maken door een blikje op de laagste warmtebron zo'n 2 uur te verwarmen. Meer over dulce de leche en hoe je het maakt lees je in dit artikel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Eten met je ogen
Al voor je een eerste hap neemt proef je eigenlijk al met je ogen, want die willen natuurlijk ook wat. Dat geldt zowel voor de taart als voor de presentatie. Je kunt deze taart, die een mix is van Engelse en Nederlandse klassieker, natuurlijk prima presenteren op een bord of houten plank . Maar hoe schitterend staat de taart op dit op een taartplateau zoals dit chique marmeren exemplaar. Echt een plaatje!
Meng niet of nauwelijks suiker door de slagroom. De taart is door de gecondenseerde melk en banaan zoet genoeg.

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche
Benodigdheden voor een taart van 23 cm doorsnede (8-10 personen)
Voor het biscuit:
240-250 gram ei (5 medium eieren)
135 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
100 gram bloem
33 gram maïzena
Klein snufje zout
Voor de vulling:
600 ml slagroom met 35% vet
2 zakjes vanillesuiker
2 zakjes klopfix (bij slagroom 30% 3 zakjes)
20 gram fijne suiker of suiker naar smaak
3-4 Bastogne koeken of 5-6 speculoos koekjes
2 rijpe bananen
1 blikje gecondenseerde melk gekookt tot dulce de leche
Cointreau likeur
Poedersuiker

Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche
Maak de dulce de leche volgens dit recept. Laat het afkoelen.
Bekleed de springvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat je biscuit goed uit de vorm komt.
Vul een pan met warm water en zet hier een grote metalen kom in. Klop de eieren met het suiker en vanillesuiker luchtig op een zacht tot medium vuur. De suiker zal oplossen, dit kun je met je vingers controleren. Suiker voel je als het niet is opgelost.
Zodra de suiker is opgelost mag de pan van de warmtebron. Klop de eieren met de suiker zo’n 8-10 minuten op de hoogste stand totdat de eieren heel luchtig en licht van kleur zijn.
Verwarm tijdens het kloppen de oven voor op 160 ºC bij een heteluchtoven of op 180 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.
Zeef de bloem, de maïzena, zout en gebruik een spatel om het door het beslag te mengen en zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Vul de bakvorm en bak het biscuit in 35-45 goudbruin en gaar. Laat het biscuit afkoelen.
Snij de taart doormidden en sprenkel eventueel een beide binnenkanten van de taart met wat druppels Cointreau likeur.
Klop de slagroom met 2 zakjes vanillesuiker en de klopfix stijf.
Verwarm 60% van de dulce de leche kort in de magnetron zodat het iets dunner wordt en klop het kort. Smeer de toffeesaus over de bodem van de de taart. Leg hier stukjes koek bovenop.
Snij de bananen in dunne plakjes en leg deze over de toffee-koeklaag en verdeel hier de slagroom in een bolvorm overheen. Door de bolling kan de bovenste laag zich straks als een ster openen.
Snij in de bovenste laag een ster. Hoe je dit snijdt kun je in dit artikel lezen.
Leg de bovenste laag op de slagroom en trek strepen met licht verwarmde rest dulce de leche is over de bovenkant.
Verdeel stukjes koek en poedersuiker over de bovenkant.
Eet smakelijk!

Zo bewaar je de sneeuwster banoffee taart met dulce de leche
Sneeuwster banoffee taart met dulce de leche is vers gebakken het allerlekkerste. De taart kun je zo'n 2-3 dagen goed afgedekt bewaren in de koelkast. Goed afgedekt droogt de taart minder uit en kunnen er geen geuren uit de koelkast in de taart trekken. Je kunt de taart eventueel ook goed verpakt invriezen.
Voorwerken scheelt tijd en stress
Dit recept is heel geschikt om voor te bereiden zodat je de taart op de dag dat je het nodig heb supersnel in elkaar kunt zetten. Zowel de dulce de leche als het biscuit kun je een paar dagen eerder maken en buiten de koelkast goed ingepakt bewaren.

Variatietip: Meng 1 of 2 zakjes goede espressopoeder door de slagroom. De smaak van koffie combineert goed met de bananen en de toffee.
Comments