Sinterklaas is in het land, en dat betekent tijd voor gezelligheid, lekkernijen en bijzondere smaakcombinaties! Met dit recept voor Sinterklaas popcorn kun je in een paar minuten een snelle traktatie maken terwijl het hele huis vult met de geur van speculaaskruiden. Wedden dat je niemand hoeft te roepen? De geur in huis en het poppen van de maïs in de pan roept iedereen naar de keuken. Speculaaspopcorn is de perfecte snack voor dit sinterklaasfeest en heel gezellig voor bij de televisie.
Zelf popcorn maken
Popcorn kun je heel gemakkelijk zelf maken. Het is belangrijk dat je een neutrale olie gebruikt die goed verhit kan worden zoals zonnebloemolie, maïsolie of pindaolie (arachideolie). Verder heb je een grote pan nodig met deksel want de maïs heeft ruimte nodig om te poppen.
Bij welke temperatuur popt popcorn?
Maïs bevat een heel klein beetje vocht. Dit water zet uit bij een hoge temperatuur waardoor de maïskorrel popt bij een temperatuur van ongeveer 175-180 graden. Is maïs te oud of helemaal droog; dan kan er geen popcorn meer van gemaakt worden.
Is popcorn gezond?
De maïs in popcorn bevat veel antioxidanten en voedingsvezels. Naast dat het een voedzaam graan is geven de vezels je een verzadigd gevoel en bevatten ze vitamine B1, B2 en ijzer. Belangrijk is echter wel dat je matig blijft met het zout en popcorn maakt met weinig olie. Deze popcorn is grotendeels op smaak gebracht met speculaaskruiden en dat is veel gezonder dan de soms flinke zoete of zoute varianten. Zelfgemaakte popcorn bevat geen onnodige ingrediënten en is vers gemaakt het allerlekkerste.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Waar kun je maïs voor popcorn kopen?
In vrijwel ieder supermarkt kun je maïs voor popcorn kopen. Een zak popcornmaïs is ideaal om op voorraad te hebben omdat het langdurig houdbaar is.
Speculaas popcorn
Benodigdheden voor 2-3 personen:
50 gram maïs voor popcorn
Laagje neutrale olie, hoeveelheid afhankelijk hoe groot de pan is
Klein klontje boter
1-2 theelepels speculaaskruiden naar smaak
Snufje zout
Enkele kruidnootjes of een speculaasje
Snufje zout
Ook nodig:
Grote pan met deksel met een dikke bodem
Eventueel fijne rasp
Speculaas popcorn
Zet alle ingrediënten klaar, verwarm de boter enkele seconden in een glas in de magnetron tot het bijna gesmolten is en zet het weg voor later.
Schenk een klein laagje olie in een grote pan en verwarm de olie op een hoge temperatuur.
Voeg de maïs in de pan.
Doe het deksel op de pan en beweeg de pan kort met draaiende bewegingen, zodat de maïs volledig zijn bedekt met olie.
Zodra de maïs begint te poppen mag de temperatuur op een medium warmte.
Schud de pan voorzichtig om het poppen gemakkelijker te maken.
Zet de warmte uit zodra het poppen stopt en voeg de gesmolten boter over de popcorn.
Verdeel een klein snufje zout en een theelepel speculaaskruiden over de popcorn en roer het geheel goed door. Proef of het voldoende zout en kruidig is en voeg eventueel nog iets toe.
Rasp enkele kruidnootjes of een stukje speculaas over de popcorn. Het geeft extra smaak en daarbij ziet de Sinterklaas popcorn er door het fijne schaafsel er mooier uit en dat is mooi meegenomen.
De poppende geluiden uit de keuken doet het enthousiasme in huis toenemen
Comments