Wij hebben thuis niet meer zo’n ouderwetse koektrommel als vroeger. We eten wel koek, maar het is maar net wat er in huis is. Soms uit de supermarkt en soms gebakken. Zelf gebakken koekjes smaken vaak wat voller en zijn over het algemeen eigenlijk verrassend lang houdbaar. Met twee hele lange pubers in huis gaat het helaas dan wel erg snel. Ik zou natuurlijk ook meer koekjes kunnen maken, of ze misschien wat kleiner maken? Je kunt koekjes over het algemeen ook goed invriezen, gebakken en al of alleen het deeg. Dat geldt ook voor deze spiraalkoekjes met kaneel en suiker.
Handig dus om misschien 2 porties te maken? Of misschien weet jij een tweede lekkere vulling voor de spiralen? Zou het lukken met roomkaas en jam? Of met nougatine, amandelspijs of pistachenootjes met wat suiker?
Spiraalkoekjes met kaneel en suiker
Benodigdheden voor 20 stuks:
Voor het basisdeeg:
125 gram kristalsuiker
200 gram boter
250 gram bloem
1 zakje vanille suiker of 1 theelepel vanille-extract
snufje zout
1 eidooier zorgt voor een steviger koekje
Voor de spiraalvulling:
50 gram boter
100 donkerbruine basterdsuiker
3 afgestreken theelepels kaneel
Spiraalkoekjes met kaneel en suiker
Kneedt alle ingrediënten voor het basisdeeg kort met de handen tot een soepel deeg en laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast afkoelen, liefst nog wat langer.
Klop ondertussen de ingrediënten voor de vulling door elkaar tot het er wat romig uit gaat zien.
Rol het basis deeg uit tot je en lap van ongeveer 30 x 25 cm hebt.
Smeer de vulling over het deeg.
Rol je deeg uit op bakpapier. Op bakpapier laat het deeg zich makkelijker op rollen.
Rol een stukje van de brede kant van het deeg naar binnen, laat het bakpapier nu zijn werk doen en rol het deeg op.
Druk de zijkanten wat aan zodat straks tijdens het bakken de vulling niet wegloopt. Voor het beste resultaat en het minder uitzakken van je koekjes, bewaar je de rol nog een kwartier in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).
Snij plakjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Zorg ervoor dat de koekjes nog wat ruimte hebben. Bak de koekjes in 13-17 minuten tot ze goudbruin zijn.
Comments