Eindelijk kan ik deze klassieker van mijn to do list afstrepen. Alleen de naam al: Sticky toffee cake; wat klinkt dat ongelofelijk lekker. Het bijzondere aan deze smeuïge cake is dat er een flinke portie dadels in verwerkt worden. De dadels zie je niet terug in de cake; ze worden geweekt, fijn gepureerd en door het cakebeslag gesparteld. Kies zo mogelijk voor mooie dadels; dit proef je echt terug in de cake. En voor de liefhebbers; je kunt het gekookte water eventueel deels vervangen door bijvoorbeeld een klein deel rum of andere smaakmaker. De cake wordt geserveerd met een eenvoudige maar heerlijke toffee saus en soms een bolletje vanille ijs die zachtjes smelt over de cake...
De sticky toffe cake is van oorsprong een recept uit Groot-Brittannië. De Britten noemen het ook wel sticky toffee pudding terwijl de cake in Nieuw-Zeeland en Australië sticky date pudding wordt genoemd.
Verse dadels
Het hoofdingrediënt voor de cake zijn de zachte dadels die je kort laat weken in kokend water. De dadels worden met dit water gepureerd en door het cakebeslag gespateld. Dit zorgt ervoor dat de cake heel smeuïg wordt. Je kunt op zijn Engels de cake extra smaak geven door sterke Engelse thee te gebruiken om de dadels in te laten weken. Zelf zou ik meer naar koffie neigen, maar het is een idee voor de theeliefhebber.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van de sticky toffee cake
Dadels, Kies goede dadels zoals Medjool. Deze zijn zacht, van nature zoet en geven die specifieke sticky smaak.
Donkerbruine basterdsuiker, voor een warme karamelsmaak.
Boter, geeft de cake veel smaak een knapperig korstje.
Eieren, voor lucht en binden de cake.
Zelfrijzend bakmeel, maar bloem met bakpoeder werkt ook prima. Lees voor de verhoudingen de verpakking van het bakpoeder.
Zout, cakes bevatten zout; bij deze iets zoete variant met dadels geeft zout de cake nog meer verdieping.
Smaakmakers, zwarte thee, kaneel, koekkruiden of speculaaskruiden zijn mogelijkheden om de cake meer smaak te geven, maar is niet noodzakelijk.
Snelle toffee saus: de saus maakt de cake compleet en maak je in slechts enkele minuten.
Sticky toffee cake
Benodigde ingrediënten voor een cakevorm van 1 liter of cakeblik van 25 cm:
150 ml kokendheet water
250 gram (Medjool) dadels
1 theelepel kaneel, koek- of speculaaskruiden
1 eetlepel donkere rum of koffielikeur
135 gram boter op kamertemperatuur
225 gram donkerbruine basterdsuiker
3 medium eieren
230 gram zelfrijzend bakmeel
Snuf zout
Snelle toffee saus
125 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram boter
175 gram slagroom
Eventueel 1-2 eetlepels donkere rum of koffielikeur
Snuf zout
Sticky toffee cake
Ontpit de dadels en kook ondertussen het water. Voeg het water bij de dadels het laat het geheel minimaal 15 minuten staan. Pureer het tot een bruine saus en laat het afkoelen.
Vet je bakblik met een inhoud van 1 liter in en bestrooi het licht met bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de boter met de suiker tot het romig wordt en lichter van kleur. Voeg nu een ei toe en klop dit goed door. Voeg nu stuk voor stuk de eieren toe tot het een luchtig geheel is.
Spatel nu het zelfrijzend bakmeel, de kruiden, het zout, de rum of koffielikeur hier doorheen gevolgd door de gepureerde dadelmix.
Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de prikker droog uit de vorm, dan mag hij uit de oven.
Laat de cake een 15 minuten rusten voor je de cake voorzichtig uit de vorm haalt.
Serveer de sticky toffee cake met toffee saus die je kunt maken volgens het recept die je hier kunt vinden.
Hoe bewaar je de sticky toffee cake
Omdat de cake boter bevat kun je hem het liever niet in de koelkast bewaren; hierdoor zal de cake minder smeuïg worden en uitdrogen. Maar als je net als ik er toffee saus overheen hebt gegoten heb je eigenlijk geen keus. De slagroom in de saus kan bederven, dan moet de cake in de koelkast. Het beste kun je de saus pas over de cake verdelen voordat je het serveert.
Comments