Laat ik eerlijk zijn. Eigenlijk is dit gewoon de appeltaart van mijn moeder, maar dan met stoofpeertjes. Geloof het of niet, maar de grote en kleine mannen thuis vinden het niet altijd leuk dat ik iets nieuws bak. “Waarom maak je geen appeltaart?” vragen ze me steeds. Maar als zoete blogger zoek ik steeds nieuwe uitdagingen. Daarom ging ik op zoek naar een oplossing; laat ik appeltaart gaan bakken, maar dan niet met appel maar stoofperen. Dat moet toch ook heerlijk zijn? Een stoofperentaart, dat ging ik maken, een heerlijke hartverwarmende herfsttaart.
In de winter eten we regelmatig stoofpeertjes bij ons thuis, het liefst met lekker veel gebonden sap, want dat is heerlijk over het eten. Als je lekker veel peren maakt, heb je genoeg voor bij het eten maar voor in de stoofperentaart.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Ik bakte de taart in een wat kleinere vorm dan normaal. Over een paar weken krijg ik een nieuwe oven en ik moet het tijdelijk doen met een klein mini-oventje. Deze bakt iets minder stabiel en ik vind het deeg van koekjes en taarten aan de buitenkant iets droger bakken.
Om de bovenkant iets te beschermen, het kleine oventjes droogt de bovenkant erg uit, bakte ik de topping met wat eiwit, suiker en geschaafde amandelen. Dit ziet er mooi uit en heeft een lekker knappertjes om in te bijten.
Stoofperentaart
Benodigdheden voor springvorm van 20-22 cm:
5-6 stoofperen in vieren gesneden en gestoofd met bijvoorbeeld dit recept.
Het deeg:
280 gram bloem
200 gram boter op kamertemperatuur
150 gram suiker
Paneermeel of amandelmeel voor op de bodem
Voor bovenop:
1 eiwit
3-4 theelepels suiker
Enkele eetlepels geschaafde amandelen
Eventueel wat poedersuiker vlak voor opdienen
Stoofperentaart
Maak stoofperen, bijvoorbeeld volgens het recept dat je kunt vinden bij de ingrediënten. Hoe langer je peertjes kookt, hoe zoeter en roder ze van kleur worden. Laat je stoofperen goed uitlekken voordat ze in de taart gaan!
Kneed van de ingrediënten van het deeg een soepel deeg en bewaar het minimaal een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op ongeveer 165-170 graden (hete lucht oven).
Verdeel ongeveer 2/3e deel van het deeg over de bodem en langs de zijkanten van de springvorm. Bedek de bodem met bijvoorbeeld paneermeel of amandelmeel om het vocht van de stoofpeertjes te absorberen. Laat de peren goed laten uitlekken en dep ze droog met bijvoorbeeld een stuk keukenrol of een theedoek. Ook als je ze goed droogt blijven de peren lekker sappig van binnen.
Verspreid de peren over de bodem. Maak van het deeg dat over is lange stroken en verdeel ze over de peren. Splits een ei en bewaar het eiwit in een kom. Voeg hier de suiker en de geschaafde amandelen bij en roer het voorzichtig iets door. Smeer de stroken van de appeltaart met dit mengsel in.
Met aluminiumfolie bescherm je de bovenkant
Kijk na ongeveer 50 minuten hoe je taart eruit ziet. Wordt de bovenkant te bruin? Dek het dan af met aluminiumfolie om te zorgen dat de taart nog verder kan garen, maar de bovenkant niet te bruin wordt! Bak de stoofperentaart in ongeveer 75 minuten gaar en goudbruin.
Laat de taart een kwartier in de vorm zitten en verwijder dan de buitenring.
Tip: Hou je van een warme taart? Voeg eens een bolletje vanille-ijs toe! Hou je van een afgekoelde taart? Bewaar hem dan afgesloten buiten de koelkast. Daar blijft de taart zeker 1-2 dagen goed afhankelijk van hoe vochtig je stoofperen waren.
Comments