Sinterklaas woont het grootste deel van het jaar in Spanje. Maar wist je dat behalve Spaans eten, Sinterklaas ook verkikkerd is op al het lekkers dat Nederland te bieden heeft? Vorig jaar heeft de Sint van de bakpiet suikerbrood mogen proeven en lekker dat hij het vond! En zo kreeg de bakpiet de opdracht om dit heerlijke recept een beetje aan te passen naar de smaken waar Sinterklaas zo van houdt. Suiker, speculaaskruiden, amandelspijs en sinaasappel. Zo ontstond het suikerbrood van Sinterklaas.
Suikerbrood van Sinterklaas
Benodigdheden:
300 gram bloem
1 zakje gedroogde gist van 7 gram of 25 gram verse gist
200 gram koude melk
15 gram witte basterdsuiker
50 gram roomboter
6 gram zout
eventueel enkele eetlepels sinaasappel marmelade
eventueel wat geraspte sinaasappelschil (bio en zonder waslaagje)
3-4 gram speculaaskruiden
190 gram kandijsuiker of suikerklontjes in stukken gehakt
1/2 portie amandelspijs volgens dit recept. Zelf gebruikte ik amandelen met schil omdat ik de bruine spiraal van amandelspijs juist mooi vind
Zo maak je dit Suikerbrood van Sinterklaas
Roer het gist door een deel van de melk . Kneed de melk door de bloem. Voeg de rest van het melk, de basterdsuiker en eventueel de sinaasappelrasp toe. Kneed het deeg zo’n kwartier door. Mijn machine, laat ik zo’n 20 minuten rustig kneden.
Is het deeg te droog, voeg dan een heel klein beetje melk toe. Als het deeg goed gekneed is mag het boter en het zout erbij tot het goed gemengd is.
Laat het deeg op een warme, tochtvrije plek zo’n 15 minuten rijzen.
Tip uit eerdere ervaring: Bedek je bakblik met een stuk bakpapier aan één stuk. Maak het ietsje groter, op die manier kun je straks het brood uit de vorm trekken zonder dat het brood kapot gaat.
Meng de kandijsuikerbrokjes en de speculaaskruiden door elkaar. Kneed het door het deeg. Rol het deeg uit tot een plak die zo breed is als je bakblik.
Smeer je brood eventueel in met sinaasappel marmelade. Heb je dit niet in huis maar, wel lemoncurd? Dit lijkt me ook heel lekker, maar de Sint is echt een mannetje van oranje en kiest graag de sinaasappelversie.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven).
Bedek deze marmelade met een laagje amandelspijs. Rol het brood op en leg het met de naad naar beneden in de bakvorm. Laat het brood zo’n 15-20 minuten rusten met een theedoek over het blik heen, om uitdrogen te voorkomen.
Bak het Sinterklaas suikerbrood in 30 minuten gaar.
Haal na het bakken het brood meteen uit de vorm. Opgelet! De suiker borrelt langs de zijkanten en is heel erg heet! Omdat je bakpapier in het bakblik hebt bevestigd, hoef je hier geen last van te hebben. Je trekt her brood eenvoudig uit de vorm.
Laat het brood afkoelen.
Wanneer zou de Sinterklaas zijn suikerbrood eten? Zou de oude man het eten als ontbijt? Of liever een plakje bij de koffie? Of gaat de Sint ’s nachts op zijn teentjes naar beneden om stiekem een stukje te snoepen? Een soort Nigella Lawson, maar dan wat ouder en met een grote baard.
Comments