top of page

Super zachte bramen plaatcake

Super zachte bramen plaatcake
Super zachte bramen plaatcake
In Nederland zijn we niet gewend om te baken met zonnebloemolie. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet zo lekker klinken, maar collega’s met roots uit tropische landen, bakken vaak verrukkelijke zachte cakes met olie. Met inspiratie van een collega, een foto op Facebook van een Eksi Koekoes (luchtige Surinaamse eiercake) en een potje verse bramensap, besloot ik een eigen versie te gaan bakken met als resultaat: deze super zachte bramen plaatcake!

Heerlijk toch? De cake is eigenlijk heel groot. Je kunt hem maken op een bakplaat, maar ook in een springvorm. Snij hem in plakjes, blokjes op puntjes, net wat je zelf handig vindt.


Bramensap verliest in de oven zijn kleur

Jammer, de cake verliest door de temperatuur in de oven zijn prachtig roze kleur, maar ik voeg liever geen extra kleurstoffen toe om de kleur te behouden.


Roze beslag van bramencake

Super zachte bramen plaatcake


Benodigdheden:

  1. 4 eieren

  2. 230 gram suiker

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. 230 gram zonnebloemolie

  5. 300 gram bloem

  6. 15 gram bakpoeder (1 zakje)

  7. Snuf zout

  8. 120 gram bramensap of sap van een andere vrucht op kamertemperatuur

  9. Eventueel sprinkles bovenop

  10. Mijn flexibele bakvorm stond op 26 x 18 cm

Beslag bramencake in bakvorm

Super zachte bramen plaatcake

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden (hete lucht oven).

  2. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker langdurig tot het stevig wordt. Dit kan zomaar 10 minuten duren.

  3. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout bij het ei/suiker mengsel en giet voorzichtig tijdens het mixen de olie door de luchtige mix.

  4. Voeg nu de bramensap toe en mix het geheel  zo kort mogelijk tot alles goed gemengd is, niet langer.

  5. Vul je bakvorm. Ik heb een ijzeren vierkante vorm die ik op vrijwel ieder formaat kan instellen. De vorm kreeg uiteindelijk de afmeting 26 x 18 cm.

  6. Versier je cake zo mogelijk met sprinkles en bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Na 30 minuten vond ik mijn cake donker genoeg en daarom bedekte ik de cake met wat aluminiumfolie, om verder bruinen tegen te gaan.


Super zachte bramen plaatcake
Super zachte bramen plaatcake

Was ik eigenlijk van plan de cake in blokjes te snijden, uiteindelijk sneed ik ze in plakjes.


Hmm, lekker hoor. Ik ben benieuwd wat jij van de cake vindt.

Laat je me weten of je deze superzachte bramencake hebt gebakken?

In deze super zachte bramen plaatcake geeft bramensap een frisse smaak en kleur aan je plaatcake. Vier de herfst!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page