In de tijd dat superfood het gesprek van de dag was, maakte ik diverse repen.
De foto's zijn wellicht een beetje oudbollig en toe aan vervanging en dat moet ik zeker een keer gaan doen want deze Superfood ontbijtreep was destijds heerlijk en kun je goed in porties bewaren in de diepvries. Handig voor on the go.
De repen zijn zonder geraffineerde suiker en bevatten maar zeer weinig vet
De superfood ontbijtreep doet me een beetje denken aan de kleine gezonde chocolade blokjes die ik eerder maakte: koek zonder lulkoek, oftewel koek zonder onzin erin.
Superfood ontbijtreep
Benodigheden voor 21 stuks
100 gram volkoren spelt (of volkorenbloem)
75 gram havermout
125 gram geroosterde amandelen en hazelnoten (heerlijk zelf rauwe noten roosteren in je oven)
1 zakje gerapte kokos (98 gram)
2 eieren
2 eetlepels chiazaden eventueel
2 eetlepels fijne zemelen
6 −7 eetlepels (plantaardige)melk
6 eetlepels (rauwe) cacaopoeder
4 eetlepels olijfolie of kokosolie
200 gram lekkere zachte (Medjool) dadels
evt handje gojibessen of cranberry's; lekker en ze geven een beetje kleur
1/2 zakje bakpoeder
snufje zout
Zo maak je deze Superfood ontbijtreep
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven).
Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine of als je staafmixer sterk genoeg is, met de staafmixer. Heb je geen van beide, hak de dadels dan zeer fijn. De dadels geven straks veel kleefkracht aan je recept, anders zou je suiker of echte boter moet gebruiken om te zorgen dat deze reep niet uit elkaar valt. Hierboven zie je hoe smeuïg de dadels zijn. Het lijkt wel toffee maar het is de zachte binnenkant van de dadels die gemalen zijn.
Meng in een komt alle ingrediënten behalve de dadels. Meng alles met een spatel goed door. Voeg de gepureerde of fijngesneden dadels toe en meng het geheel met de hand verder.
Duw het beslag in een platte vorm, bijvoorbeeld waar je brownies in bakt. De ontbijtreep zal nauwelijks rijzen dus je weet zelf ongeveer hoe dik je de reep wilt hebben.
Bak de repen niet langer dan 20 minuten in de oven.
Laat de dikke plak goed afkoelen voordat je het in repen gaat snijden. Dan lukt het beter om de repen mooi glad te snijden.
Haastige spoed is zelden goed maar het wel zo heel fijn als er dan ontbijtrepen op voorraad zijn!
aren
Comments