Fina is een echte liefhebber van bakken en doet dat nog steeds zeer regelmatig. Deze taart van Fina uit Heel Holland Bakt met karamelsaus is hier een voorbeeld van. Fina is zo iemand die niet kan stilzitten en altijd bezig is met van alles en nog wat. Fina denkt erover om een eigen blog te starten en ik zeg: Doen! Als je zou zien wat voor lekkers Fina en haar vriendinnen allemaal maken, daar wil jij ook van meegenieten. Geloof me. Ken je Fina Vona nog? Fina was een van de kandidaten uit Heel Holland Bakt in 2015. Bloggen laat nog even op zich wachten. Tot die tijd ontfermt Fina zich met liefde over haar Facebookgroep: Passie & liefde voor koken & bakken. Een besloten groep waar iedere enthousiaste thuisbakker zich bij kan aansluiten
Op Fina’s Facebookpagina ontdekte ik een aantal bijzondere taarten. Aaaah, zal ik de taart van Fina uit Heel Holland Bakt met karamelsaus na gaan bakken?
Welke taart moet ik gaan bakken? Ik vroeg het aan mijn lezers op Facebook.
Recept worteltjestaart
Deze worteltjestaart met heerlijke karamelsaus werd winnaar. Lekker, ik ging al snel aan de bak.
Graag geef ik het woord aan Fina Vona.
Ik kan dat begrijpen, tis allemaal zo lekker haha.
Het was spannend, want het ging om close finish tussen de Paris-brest en de carrotcake! Het is uiteindelijk de laatste geworden. Een carrotcake overgoten met heerlijke karamel van gezouten boter en geroosterde pecannoten ….
En zeker nu met de herfst in aantocht een aanrader om te maken. En niet te vergeten te eten, haha!
Hier is het recept, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden? Aanvullingen en reacties zijn van harte welkom.
Dus dames en eventueel heren: “Bakken maar”.
Taart van Fina uit Heel Holland Bakt met karamelsaus
Benodigdheden:
250 gram zelfrijzend bakmeel
8 gram bakpoeder
200 gram lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
160 ml neutrale olie
400 gram geraspte wortel
3 bananen fijn geprakt
rasp van 1 sinaasappel
30 ml gembersiroop ( dit kun je zelf maken met dit recept)
2 tl kaneel
snuf nootmuskaat
snuf zout
Handje gepelde walnoten (ik gebruikte pecannoten) en een handje extra voor bovenop
springvorm 22-24 cm.
Voor de vulling:
150 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
150 gram mascarpone op kamertemperatuur
300 gram poedersuiker
Het uitgebreide recept voor Fina’s karamelsaus vind je hier.
Recept worteltjestaart met makkelijke karamelsaus
Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven) Mix in kom de eieren met de basterdsuiker en snufje zout tot schuimige crème. (ongeveer 10 min)
Giet er de 30 ml gembersiroop bij En daarna in een dun straaltje de olie erbij.
Zeef intussen het bakmeel samen met het bakpoeder en de kaneel. Rasp de wortels en knijp het teveel aan vocht uit de geraspte wortel, prak de bananen roer de helft van de pecannoten (of walnoten als je dat liever hebt) met de sinaasappelrasp bij elkaar. Doe het mengsel bij de crème en spatel voorzichtig door.
Doe het beslag in je ingevette bakvorm en zet dit ongeveer 55 min in de oven.
Maak de karamel
Doe een derde van de suiker in pan met dikke bodem, zet op middelhoog vuur. En voeg steeds een derde toe totdat het een mooie bruine kleur heeft. Giet nu in een dun straaltje de slagroom erbij en zet op laag vuur met suikerthermometer erin totdat hij 108 Celsius aangeeft.
Haal van vuur en sla er de in blokjes gesneden roomboter door, laat het afkoelen buiten de koelkast.
Rooster voor ongeveer 5 minuten de pecannoten.
Voor de vulling roer je de roomboter glad met de mascarpone en de poedersuiker en besmeer er je taartdelen mee. Overgiet je taart met de karamelsaus en versier de taart met pecannoten.
Je proeft een heleboel laagjes, de banaan die bij mij een beetje eigenwijs naar beneden zakte, de mascarponecrème, de karamelsaus en de heerlijke geroosterde nootjes. Iedere hap is weer een verrassing.
Ja, ik weet het, de taart is heerlijk, maar de karamelsaus maakt het geheel echt onweerstaanbaar. Fina’s worteltjescake met goddelijke karamelsaus is echt een toppertje.
Wat een heerlijke bijdrage van Fina. Heel erg bedankt voor je bijdrage aan dit blog!
Enne…zodra Fina haar eerste stapjes stappen op het internet zet, hou ik je hiervan natuurlijk op de hoogte.
Comments