top of page

Tarwebrood zonder kneden


Tarwebrood zonder kneden
Tarwebrood zonder kneden
Brood zonder dat je het hoeft te kneden. Ik blijf het bijzonder vinden. Als ik Robert van Beckhoven een paar maanden geleden vraag waarom je zou kneden, als roeren en een nacht laten staan ook werk, kijkt hij me wat geschrokken aan. Oei, het is blijkbaar geen goed idee. En ik raak natuurlijk een prachtige hardwerkende ambacht, die niet voor niets al vele eeuwen gedaan wordt. Door het kneden bouw je een stevig netwerk van gluten op. Toch kun je ook zonder kneden een prachtig brood maken. Dit is er zo eentje: een basis tarwebrood zonder kneden.

Behalve dat het makkelijk is, is het ook een leuke methode om brood te bakken. En misschien haal ik op die manier lezers over, die normaal geen brood gaan bakken, het nu toch een keer te proberen.


Hoewel ik het echt heel leuk vind om brood zonder kneden te maken, te zien dat je met zo weinig moeite, zo’n leuk proces op gang krijgt, heb ik zelf het idee dat gekneed deeg zich hoger en steviger laat rijzen, dan brood zonder kneden. Overigens heeft ook Robert zich tot de techniek laten verleiden in zijn Heel Holland Bakt Brood boek!


Behalve dat het makkelijk is, is het ook een leuke methode om brood te bakken. En misschien haal ik op die manier lezers over, die normaal geen brood gaan bakken, het nu toch een keer te proberen. Ik heb nog een aantal hele leuke voorbeelden; echt Zuid Europees brood gebakken in een pan, brioche brood en Turks brood zonder kneden.


Vind jij brood bakken teveel gedoe? Probeer het eens op deze manier. Roeren, een nacht laten rusten, rollen en in de vorm laten rusten, bakken en klaar. Jij kunt het ook!


Daarbij, behalve dat het een makkelijke methode is, gaat brood dat langdurig mag rijzen licht fermenteren. En dat fermenteren is goed voor je darmen, omdat het voedsel makkelijker opgenomen kan worden. Eigenlijk ben ik zelfs hip bezig toch? Is fermenteren niet heel populair anno nu?


Wat vind je van mijn nieuwe bakblik? Ik kocht hem omdat ik hem zo fotogeniek vond en hij van heel stevig staal is. Ik vond hem vrij klein, daarom bakte ik er een brood in met 400 gram deeg, maar een volgende keer bak ik er een brood van 500 gram in. Dat gaat zeker lukken.

Tarwebrood zonder kneden

Tarwebrood zonder kneden

Benodigdheden:

  1. 200 gram bloem

  2. 200 gram volkorenmeel

  3. ongeveer 300-325 gram water

  4. 8 gram zout

  5. 1,5  gram gist

  6. eventueel: 50 gram pompoenzaden

  7. cakevorm van 21 cm


Tarwebrood zonder kneden
Tarwebrood zonder kneden

Zo maak je zelf tarwebrood zonder kneden

  1. Roer het bloem, het volkorenmeel, zout en het gist samen met het water in een kom. Persoonlijk vond ik 300 ml te weinig en ik voegde nog wat toe. Roer het deeg met een flinke lepel of pollepel. Het deeg moet ietsje moeilijk te roeren zijn, maar roeren moet kunnen, voeg eventueel nog wat water toe. Dit deed ik zelf ook en ik kwam uit op 325 ml. Dit zijn slechts richtlijnen, want iedere bloem reageert anders op vocht. De luchtvochtigheid speelt ook mee en vooral de volkorenbloem kan veel vocht absorberen.

  2. Als je denkt dat je een vrij stevig deeg hebt, dat je nog wel kunt roeren met een pollepel ben je klaar. Oei, ben je uitgeschoten met het water? Voeg dan nog een klein beetje meel bij.

  3. Doe een plastic zak om de kom en laat de kom zo’n 8-12 uur rijzen. Net hoe het jou uitkomt. Dat is heel handig met deze manier van broodbakken.

  4. Het deeg is flink gerezen. Zelf gebruik ik graag veel vocht; zonder vocht kunnen de gluten niet stretchen en krijg je geen lucht in het deeg.

  5. Gebruik een beetje bloem om het deeg onder controle te krijgen. Rol de lap op en verhuis het naar je bakblik dat ingevet is en bestrooid met wat bloem.  Doe de plastic zak opnieuw over het blik en laat het zo’n 2 uur rusten.

  6. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht oven); strooi wat zaden en bloem over de bovenkant. Zodra het brood in de oven gaat mag de temperatuur terug naar 200 graden. Na ongeveer 20 minuten is je brood gaar.



Zelf brood bakken is zo leuk. Het hele huis ruikt heerlijk. Als je het brood aansnijdt hoor je knapperige korst de strijd met het broodmes verliezen.



Eet smakelijk!

Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page