Tiramisu, een heerlijk toetje uit een van mijn favoriete vakantielanden: Italië. Wellicht is de tiramisu cupcake daar taboe, men houdt zich graag aan authentieke, eeuwenoude familierecepten en wijkt niet graag voor nieuwe recepten, nieuwe ingrediënten, nieuwe smaken. Een tiramisu cupcake is als een minitaartje. Een lekkere cake, goed gevuld en met een rijke toef bovenop. Favoriet onder de cupcakes.
Tiramisu cupcakes
Benodigdheden voor 12 cupcakes
De cakejes:
250 gram cupcakemix van Funcakes of Zeelandia of uit de supermarkt
3 eieren
125 gram boter
12 baking cups
Voor de siroop:
250 ml. sterke koffie (mmm, lekkere verse espresso)
75 ml Kahlua
3 eetlepels suiker
Voor de topping (het recept is voor 12-16 cupcakes):
400 gram mascarpone
250 gram slagroom
50 ml kahlua
30 gram poedersuiker
1 zakje slagroomversteviger
cacao om de toef te versieren
Recept tiramisu cupcakes:
Begin met de siroop. Deze moet toch even inkoken en afkoelen. Mocht hij te dik zijn of te dun, dan kan je hem nog aanpassen.
Doe de benodigdheden voor de siroop in een pannetje. Na ongeveer 20 minuten, het ligt eraan hoe hoog je het vuur hebt staan is de siroop klaar. Het is best moeilijk te zien hoe dik de siroop nu is. Warm is de siroop dunner. Bij afkoelen kan hij zelfs te dik zijn. Je kunt het dan weer een beetje verdunnen met water.
Je kunt zelf cupcakes bakken met allemaal losse ingrediënten, maar soms is een lekkere cupcakemix wel zo handig en snel.
Met de mix van zeelandia of funcakes kan je 10-12 cupcakes bakken met 250 gram mix, 3 eieren en 125 gram roomboter op kamertemperatuur. De cupcakes hoeven dit maal ook niet hoog te worden, dat maakt de topping de cupcake straks al.
Mix 3-4 minuten met een middelmatige snelheid. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (heteluchtoven)
Een ijslepel vol mix is voldoende en verdeeld de mix ook evenwichtig over de bakingcups.
Na 25 minuten bakken zijn ze klaar. Haal de cakejes direct uit het bakblik. Blijven ze te lang zitten dan laten de bakingcups los.
Na het afkoelen hol je de cupcake uit met een mesje of bv. een appelbor. Bewaar de kruimels. Deze heb je later nodig.
Als de cupcakes gereed zijn is het tijd voor de topping. Mix de slagroom (250 gram) met 30 gram poedersuiker en 1 zakje klopfix.
Mix in een andere kom 400 gram mascarpone (of ook lekker de volledige 500 gram) en 35 ml. Kahlua met een vork door.
Daarna kunnen beide kort bij elkaar gemixt worden.
Doe eerst een klein theelepeltje koffie/kahlua/suikersiroop onder in de holling van de cupcake. Spuit hier een klein beetje van de topping op.
De siroop die over is roer je door de cakekruimels. Daarna vul je de holtes met deze cake met siroop.
Spuit een mooie toef naar wens. Wil je een minder vette cupcake? Je kunt het cakeje ook dun met een spatel besmeren met de topping.
Doe een beetje cacao in een klein zeefje en zeef voorzichtig wat cacao over de topping.
De siroop is niet alleen heerlijk voor de cupcake. Het lijkt me ook heerlijk over ijs of over pannenkoeken.
Goddelijk, is dat overdreven om dat over de cupcake te zeggen? Het is niet de uitstraling die zo goddelijk is, het is het innerlijk, de smaak die het hem doet.
Waar heb ik dat toch eerder gehoord?
Achtergrond van de tiramisu cupcake komt uit het boek: Onder de olijfboom van Manuela Darling-Gansser.
Tiramisu cupcakes, een snufje uit het boek “cake days” van the Hummingbird bakery en een snufje van le madra della casa.#cupcakes
Comments