Hou jij ook zo van noten? Ik vind ze heerlijk en gebruik ze dan ook graag in recepten; heel, grof gehakt, als meel of smeerbaar. Er zijn best veel recepten met gemalen noten en dan vooral met amandelmeel, maar dat andere noten zich ook goed lenen om een smakelijke cake mee te bakken bewijst deze Tiroolse cake met hazelnoten en chocolade; en wat een gemakkelijk recept! De helft van de bloem is vervangen door hazelnoten. Je kunt hazelnotenmeel gebruiken van gemalen hazelnoten, maar zelf koos ik ervoor om de nootjes te roosteren en zelf deels te malen en deels grof gehakt toe te voegen. Dat geeft wat meer bite aan de cake en is erg lekker!
Hazelnoten of hazelnotenmeel
Hazelnoten zijn niet overal even makkelijk verkrijgbaar. Probeer zoveel mogelijk de dure hazelnoten in kleine plastic bakjes bij de supermarkt links te laten liggen; deze noten zijn buitensporig duur. Zelf haal ik hazelnoten vaak bij Turkse winkels of op de markt, maar ik kwam onlangs bij de Aldi ook betaalbare hazelnoten tegen. Heerlijk voor een hazelnoten mokka schuimtaart of in combinatie met een volle chocoladesmaak in deze koekjes met stukjes hazelnoot.
Heb je geen hazelnoten in huis? Je kunt ook andere noten gebruiken zoals amandelen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Tip voor op je boodschappenlijstje bij het shoppen in Duitsland: Sommige supermarkten in Duitsland verkopen hazelnotenmeel, zoals we in Nederland amandelmeel kunnen kopen.
Wat zijn de ingrediënten voor deze Tiroolse notencake met chocolade
Boter, geeft de cake een romige smaak en een lekker krokant korstje
Suiker, voor een zoete smaak , daarbij karamelliseert suiker en dit geeft de cake stevigheid.
Vanillesuiker, voor een heerlijke vanillesmaak.
Eieren, flink opgeklopt voor wat extra lucht en smaak.
Hazelnoten en/of hazelnotenmeel, je kunt zowel hazelnoten met als zonder vel gebruiken. Hele geroosterde hazelnoten kun je deels in stukjes toevoegen voor een knappertje.
Pure chocolade, fijngehakt. Je kunt ook voor melkchocolade kiezen als je dat lekkerder vindt. Zelf koos ik voor 2 soorten chocolade. Iedere chocolade geeft een andere smaak en kleur.
Witte chocolade, deze chocolade karamelliseert een beetje in de cake; heerlijk!
Bloem, samen met bakpoeder een basis-ingrediënt. Je kunt ook kiezen voor zelfrijzend bakmeel, dan heb je geen bakpoeder nodig.
Bakpoeder, om lucht in de bloem te krijgen tijdens het bakken.
Zout, voor een evenwichtige smaak in de zoete cake.
Tiroolse cake met hazelnoten en chocolade
Benodigdheden voor de cake van 25 cm:
175 gram boter op kamertemperatuur
135 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 medium eieren
150 gram geroosterde hazelnoten en/of hazelnotenmeel + 25 gram gehakt voor bovenop
75 gram pure chocolade in kleine stukjes + 25 gram extra voor bovenop
75 gram witte chocolade in kleine stukjes + 25 gram voor bovenop
140 gram bloem
6 gram bakpoeder
Snuf zout
Tiroolse cake met hazelnoten en chocolade
Gebruik je hele hazelnoten? Rooster ze zo'n 8 minuten op 160 graden in de oven en laat ze afkoelen.
Maal 100 gram hazelnoten fijn met een keukenmachine of koffiemolen en hak 50 gram hazelnoten grof. Bewaar 25 gram voor later bovenop de cake.
Bekleed een cakevorm met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het licht met bloem.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de eieren luchtig en zet het apart.
Klop de boter met de suiker en vanillesuiker in zo'n 6-8 minuten luchtig tot het bijna wit is. Voeg de opgeklopte eieren toe en mix kort door elkaar.
Voeg de gezeefde bloem, het hazelnotenmeel, de grof gehakte noten, het zout toe en meng de ingrediënten met een spatel tot alles goed gemengd is, maar niet langer om geen lucht te verliezen.
Vul het bakblik met het cakebeslag en bak de cake in 50-60 minuten gaar; laat de cake afkoelen.
Smelt de pure en witte chocolade apart au bain-marie in een pan of in de magnetron. Trek met een klein lepeltje streepjes over de cake (drizzle) met de vloeibare chocoladekleuren.
Hak de 25 gram hazelnoten die over is in stukjes en strooi het direct over de chocolade zodat de nootjes vast komt te zitten zodra de chocolade stevig wordt.
Waarom je een cake het beste buiten de koelkast bewaard
Laat de cake goed afkoelen. Vers is de Tiroolse cake met hazelnoten en chocolade het allerlekkerste. Verpak de cake in plasticfolie of een trommel. Cake kun je het beste buiten de koelkast bewaren om uitdrogen te voorkomen. Je kunt cake eventueel invriezen maar de smaak zal dan wel iets afnemen.
Comentarios