Italië is mijn favoriete land in Europa op rij-afstand. De zon, de eerlijke en gepassioneerde mensen, de bergen en het eten! Eten zonder onzin en eten zoals de oma’s van de oma’s het ook al deden. Aan recepten wordt niet gesleuteld, punt uit! Maken wij in Nederland 20 versies op alle bestaande populaire recepten, in Italië kom je niet aan een basis recept. La mamma leerde het van la nonna en zo verder. Er is zelfs een taartje dat naar la nonna is vernoemd met een typisch Italiaanse touch; la Torta di nonna. Deze Italiaanse taart van oma heeft een vanillevulling, een dubbele laag deeg en is bedekt met lekker veel pijnboompitten.
Wat is het heerlijk om een goede oven te bezitten. Mijn oven gaat vrijwel iedere dag aan en niet alleen om taartjes te bakken natuurlijk! Mijn pubers eten weten hem ook heel regelmatig te vinden. Even hup het broodje in de oven en de kaas die smelt zo lekker. Maar ook om afbakbroodjes te verwarmen voor bij de maaltijd, perfecte klassiekers als lasagne en homemade pizza maken; ik zou niet meer zonder kunnen. Deze torta di nonna wordt nog een beetje Italiaanser omdat het gebakken is in mijn Italiaanse oven en deze bakt perfecto!
Torta di nonna; Italiaanse taart van oma met pijnboompitten en citroen
Benodigdheden voor een bakvorm van 22-24 cm
Voor het deeg boven- en onderop:
200 gram koude boter in blokjes gesneden
375 gram bloem
7 gram bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
100 gram poedersuiker
3 eidooiers
1 ei
citroenrasp van 1 citroen
2 theelepels citroensap
Voor de vulling:
475 ml melk
rasp van 1 citroen
(eventueel 1 theelepel citroensap voor extra citroensmaak)
6 stuks eigeel
1 zakje vanillesuiker
140 gram suiker
15 gram maizenapoeder (custardpoeder zou ook kunnen, is iets zoeter)
9 gram bloem
125 gram ricotta
Ook nodig:
100-120 gram pijnboompitten
eiwit dat je nog over hebt van het deeg of de vulling
Torta di nonna; Italiaanse taart van oma met pijnboompitten en citroen
Kneed de ingrediënten van het deeg goed door elkaar en laat het deeg een ruim uur rusten in de koelkast.
Terwijl het deeg rust kun je de vulling maken. Verwarm de melk en roer de suiker en de vanillesuiker hier doorheen. Zodra de melk kookt mag het vuur uit. Roer in een andere kom de eidooiers los met de citroenrasp en roer hier het custardpoeder en de bloem doorheen tot het egaal is. Laat de 2 familie maken, wennen aan de warmte van de melk en voeg voorzichtig wat melk in de kom met eidooiers. Klop het geheel goed door.
Voeg de rest van de melk erbij en blijf ondertussen de eidooiers met de melk goed kloppen. Verwarm het mengsel nog een paar minuten in de pan tot het gaat binden. Voeg eventueel wat citroensap toe als je van een wat meer uitgesproken citroensmaak houdt. Proeven=weten! Laat de vulling op het aanrecht afkoelen en vervolgens tot gebruik in de koelkast.
De vulling van torta di nonna tussen 2 heerlijke lagen deeg, bedekt met pijnboompitten
Vet je bakvorm en bestuif het met wat bloem of bedek je vorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht oven of 190 bij een oven met boven- en onderwarmte.
Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol de helft van het deeg uit en bedek hiermee de bakvorm. Het deeg zal een beetje uit elkaar vallen maar probeer het zo goed mogelijk netjes te verspreiden. Prik de onderkant een paar maal in met een vork. Haal de vulling uit de koelkast en mix hier de ricotta door. Verdeel de vulling over het deeg en rol de tweede helft van het deeg uit. Bedek met het tweede deel van het deeg de vulling.
Knijp met je vingers het deeg van de boven- en onderkant tegen elkaar. Laat het deeg door je wijsvinger en duim gaan en duw hier een wafelpatroon in. Ik heb de bakvorm als basis gebruikt, maar ook zonder vorm kun je dit maken. Prik wat gaatjes in de bovenkant en smeer het in met een los geklopt eiwit. Verdeel de pijnboompitten over de bovenkant.
Bak de Torta di nonna in ongeveer 45-50 minuten goudkleurig en gaar.
Laat de taart afkoelen, het liefst ook nog kort in de koelkast. De vulling zal iets steviger worden. Maar wat mij betreft liever niet te lang, de taart is het lekkerst als hij een beetje op temperatuur is gekomen.
Buon appetito!
Wat kunnen ovens anno nu en waar moet je allemaal op letten? Je leest het in dit artikel met lekker veel tips over nieuwe snufjes, maar ook over hoe je de oven perfect schoon houdt.
Dit blog is een samenwerking met Smeg. Een goede taart begint bij een goede oven die stabiel bakt. En dat de oven er ook nog prachtig uit ziet… dat is mooi meegenomen!
Meer weten? Lees de disclaimer.
Comments