Een paar weken geleden vroeg ik aan de lezers op facebook: Zal ik brownies gaan bakken met een zakje fudge dat ik thuis had liggen of boterkoek? De brownies wonnen, maar de brownies wonnen maar net; dus ik ben al gezwicht en ga binnenkort ook boterkoek maken met fudge. Maar eerste deze klassieker met een upgrade: Triple chocolate brownies met salty karamel.
Waarom dit een geweldig lekker brownie is...
Zou ik 3 favorieten moeten kiezen tussen mijn recepten dan zit de basic brownie er zeker bij. En de variaties op brownies; ik heb er inmiddels best een heleboel soorten brownies gemaakt van gezond tot best wel zondig, maar stuk voor stuk echte favorieten.
Bij dit recept gebruikte ik fudge met zeezout, maar iedere karamel zal heerlijk zijn in je brownie!
Het is tijd dat ik binnenkort een keer zelf karamels maak, maar tot die tijd…. je kunt ze kant en klaar kopen in de supermarkt!
Triple chocolate brownies met salty karamel
Benodigdheden voor een vorm van 20 x 20 cm
200 gram zachte boter
200 gram pure chocolade
3 eieren
2 zakjes vanille suiker
250 gram bruine basterdsuiker
2-3 eetlepels cacaopoeder
115 gram bloem
1/2 theelepel zout
180 gram gezouten karamels waarvan 4 stuks voor de topping
hoeft niet perse maar wel lekker; een snufje chilipeper!
Voor de topping:
4 karamels
150 gram pure chocolade
150 gram slagroom
eventueel wat chocoladeballetjes of sprinkles
Brownies met salty karamel
Bedek de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven en onder warmte.
Snij de karamels in kleine stukjes en hou vier stuks in in kleine stukjes achter voor later bovenop.
Smelt de boter met de pure chocolade op een laag vuurtje in een pan en zet het vuur uit zodra beiden zijn gesmolten.
Klop de eieren met de suiker luchtig.
Voeg de bloem, het cacaopoeder, zout. Heb je wel zin in iets speciaals? Voeg wat chilipoeder toe voor een kleine tinteling op je tong. Geloof me dat is echt geel lekker! Roer de in kleine stukjes gesneden karamels toe.
Vul de bakvorm en bak de brownie in 25 minuten gaar, liever niet langer omdat de brownie anders te droog worden. Laat de brownie afkoelen.
Verwarm de slagroom; zodra de slagroom kookt mag de chocolade in stukjes erbij en mag het vuur uit. Roer de chocolade door de slagroom tot het egaal is. Laat de ganache even afkoelen.
Stort de ganache na zo’n 10 minuten over de brownie. Versier de topping met de stukjes karamel die over zijn. Heb je nog wat feestelijke sprinkles? Gebruik ze dan!
Laat de brownie goed afkoelen voordat je hem in stukken snijdt, wel zo’n 3-4 uur.
Comments