Een van mijn bakvriendinnen is Fina Vona. Ik leerde haar kennen bij de boekpresentatie van Sarena Solari; Fina was dat jaar een van de kandidaten van Heel Holland Bakt. Het is leuk om te zien dat ook de kandidaten die de finale niet halen toch vaak de zoete kant kiezen en een bedrijf starten. Na een kleine omweg is Bakingfientje dan onlangs echt geboren in een heus bedrijf, want Fina verzorgt caterings, high tea party’s en creatieve workshops. En als je Fina kent, dan weet je dat ze met haar Italiaanse roots van goed eten houdt en dat mag best wel een beetje over de top zijn! Fina nodigde mij uit om een keer een workshop bij te wonen. Dat wilde ik maar al te graag, want zij ging ons deze triple chocolate cookiebar met noten, karamel en havermout leren en cookiebars……, daar hou ik van!
Een lekker en makkelijke plaatcake; stop, zoek niet verder ga dit maken!
Op de netwerken kwamen er al snel enthousiaste reacties. Jullie willen hem ook graag maken! Daarom is het ook zo lief van Fina dat ze haar recept met ons wilt delen. En geloof me; deze wil je tussen je favoriete recepten hebben, misschien nog wel vóór het recept van brownie.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
“De cookiebar is heel gezond hoor, er zit havermout in!” gapte iemand bij de workshop. Ha, ha,ha, zeker, toch is het de havermout die deze koek een fijne bite geeft.
Daar is ze; Fina Vona oftewel Bakingfientje bij het presenteren van een heerlijke high tea. Naast het geven van workshops, verzorgt Bakingfientje ook catering of high tea op afspraak.
Een bakworkshop in het kort, hoe verloopt zo’n middag?
Fina spreekt een plaats af waar de workshop plaats vindt, dat kan op locatie zijn, maar ook bij haar thuis. Zij zorgt dat alles aanwezig is; de ingrediënten, de bakbenodigdheden, wat lekkers om te proeven en natuurlijk voor koffie, thee of limonade.
Zo’n workshop is hartstikke leuk en zeker niet alleen voor vrouwen. Denk aan collega’s, families of met een groep vrienden. De sfeer is heel gezellig, daar is Fina heel goed in. Ze babbelt er flink op los en al snel voelt iedereen zich thuis.
Fina legt uit wat je die dag gaat maken en je gaat samen dan stap voor stap het recept of de recepten maken. Natuurlijk heeft Fina veel tips en informatie voor je. Je baksel van de workshop, krijg je in een mooie verpakking mee naar huis, het is net een cadeautje die je thuis open mag maken. Natuurlijk krijg je het recept ook mee naar huis, zo kun je het zelf opnieuw maken.
De verrassende lagen van de Triple chocolate cookiebar met noten, karamel en havermout
De cookiebar is opgebouwd uit drie lagen. Een bodem met een lekkere bite waaronder havermout, een karamellaag met een verrassing hierin en een topping met drie soorten chocolade, drie soorten noten en opnieuw havermout. Normaal is de topping nog iets kruimeliger, maar mijn handen waren nogal warm tijdens de workshop en dan is dit iets moeilijker om te maken. Aan de slag, wat heb je nodig?
Triple chocolate cookiebar met noten, karamel en havermout
Benodigdheden voor een vorm van ongeveer 20 x 20 of 18 x 25 cm:
Voor het koekjesdeeg:
175 gram koude roomboter
70 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram patentbloem
1 theelepel bakpoeder
2 theelepels kaneel (bij voorkeur de helft met Ceylon kaneel, maar indien je pindakaas gebruikt is dit niet nodig)
145 gram havervlokken (of havermout)
snufje zout
Voor de onderste laag:
Toevoegen aan 2/3e van het koekjesdeeg
3/4 losgeklopt ei
Voor de tweede laag:
3,5 eetlepel crunchy speculoos (of pindakaas, b.v. met nootjes)
300 gram gecondenseerde melk, maar een heel blikje werkt ook goed; zie het resultaat op de foto! Het lijken net pinda’s, maar het zijn flinke stukken karamel.
Voor de bovenste laag:
Toevoegen aan 1/3e deel van het koekjesdeeg zie hierboven
3 x 70 gram; oftewel van puur, melk en witte chocolade
3 x 30 gram: amandelen, walnoot en hazelnoten (maar een notenmix kan natuurlijk ook) grof gehakt
40 gram gedroogde wat zure abrikozen in kleine stukjes
Triple chocolate cookiebar met noten, karamel en havermout
Bekleed een bakvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden met boven en onderwarmte of 170 graden bij een hete lucht oven.
Snij de boter in blokjes en wrijf het samen met de bloem met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Een keukenmachine kan dit werk ook goed doen.
Roer de suiker, de havervlokken, het bakpoeder, de kaneel en het zout hier doorheen. Hou 1/3e deel van dit deeg apart en meng hier de chocolade, de grof gehakte noten en de stukjes abrikozen doorheen. Hou het deeg zo kruimelig mogelijk door het tussen de vingers te wrijven. Zet het apart.
Meng door het 2/3e deel, 3/4e deel van een losgeklopt ei en bedek de onderkant van het bakblik met dit deeg.
Roer de gecondenseerde melk los met de speculoos en bedek de onderste laag deeg hier mee.
Strooi de bovenste laag met chocolade, nootjes en abrikozen over de gecondenseerde melk en probeer dit zo kruimelig mogelijk te doen.
Druk het lichtjes aan en bak de cookiebar in zo’n 20 minuten goudbruin. Laat de cookiebar goed afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.
Ben je net zo enthousiast over deze geweldig cookiebar als ons? Laat het dan vooral weten en heb je er een foto van gemaakt, laat hem dan zien bij de Pin op Pinterest die je hier kunt vinden.
Graag wil ik Bakingfientje oftewel Fina Vona bedanken voor de leerzame les en de mogelijkheid om deze topper met je te mogen delen! Hartverwarmend ❤
Waar vind je Bakingfienje?
Je vindt Bakingfientje op Instagram of Facebook
Ook kun je haar bereiken via: finavona2@gmail.com
Comments