Love is in the air. Eind januari begint het te kriebelen want de liefde moet gevierd worden! En dat doe ik dit jaar niet zomaar. Dit jaar wordt de liefde gevierd met een heuse valentijnstaart! En hoewel je iedere bakvorm uit je kast kunt halen, vind ik bij Valentijnsdag toch maar één vorm passen: Een hartvorm! Ideaal voor deze Valentijnstaart met chocolade en roosjes van fondant.
Xenos vroeg mij een bijzonder baksel te bedenken voor Valentijnsdag. Ik neus altijd graag tussen de bakbenodigdheden in de winkel, want het assortiment hier is behoorlijk groot. Rond Valentijnsdag is inspiratie om voor je geliefde te gaan bakken dan ook snel gevonden. Prachtige hartvormige bakvormen, een roller die hartjes rolt in je fondant of koekjesdeeg, harten-uitsteekvormpjes in vele maten, kleine hartvormige sprinkles, fondant en vele versieringen in de tint rood! Rood, de kleur van de liefde.
Dat liefde door de maag gaat is bekend, dus waarom niet een prachtige Valentijnstaart voor je liefste!
En om dat liefde zeker door de maag gaat, vroeg Xenos mij om een taart te bakken met ingrediënten met een licht lustopwekkend effect, oftewel afrodisiac. Denk aan Spaanse peper, pompoenpitten, avocado, maar ook in aardbeien, asperges, pijnboompitten en tijm. Ik ging voor twee ingrediënten waar ik heel graag mee bak en die toevallig ook in dit rijtje thuishoren: Chocolade en frambozen!
Afrodisiac, oftewel stofjes die de liefde een boost geven, vind je eigenlijk in best veel producten.
Natuurlijk gaat de liefde door de maag, maar het oog wil ook wat. Om de hartvormige taart te versieren gebruikte ik deze leuke bakattributen van de Xenos. De bakvorm is met een inhoud van 2,4 L lekker groot.
Ik wil de taart met een chocoladecrème insmeren, maar om de valentijn te verrassen bij het aansnijden van de taart, heb ik het biscuit roze gebakken. Deze fleurt de taart op omdat de frisse kleur zo mooi in contrast staat met de chocoladecrème.
Bij het decoreren van taarten hou ik erg van siliconen vormen. Het is zo gemakkelijk in het gebruik en je hebt supersnel een taart versierd. Ik besloot de bovenkant van de Valentijnstaart te versieren met zelfgemaakte roosjes, maar om de naad aan de onderkant van de taart mooi egaal te maken, gebruikte ik het parelrandje uit de rozenmal. Hoe ik een siliconen vorm gebruik, ga ik je laten zien!
Valentijnstaart met chocolade en roosjes
Benodigdheden:
Voor het hartenbiscuit in een vorm met een inhoud van ongeveer 2,4 liter:
300 gram ei ( ongeveer 6 medium eieren)
170 gram fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
140 gram bloem
30 gram maïzena
Snuf zout
Roze kleurstof
Voor de chocoladecrème:
250 gram pure chocoladestukjes
250 gram slagroom
175 gram boter op kamertemperatuur
175 gram poedersuiker
4 eetlepels cacaopoeder
Voor de roosjes van fondant en het parelrandje. Deze ingrediënten zijn te koop bij de Xenos
200-300 gram rode fondant, afhankelijk van hoe groot je roosjes zijn
Eventueel roze fondant voor enkele roze roosjes
Ook nodig:
Harten bakvorm met inhoud van 2,4 liter
Fondantmal met parelrand
150-200 gram frambozenjam
Eventueel crème de cassis of andere likeur
Valentijnstaart met chocolade en roosjes van fondant
Verwarm de oven voor met boven- en onderwarmte op 150 graden. Klop voor het biscuit de eieren met het (vanille) suiker, in een metalen kom op een pan met heet water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Na een paar minuten merk je dat de suiker oplost. Zodra de suiker is opgelost, mag de kom van de warmtebron. Mix het mengsel zo’n 8-10 minuten op de hoogste stand van je mixer tot het heel erg luchtig is. Deze lucht heb je nodig in het biscuit.
Spatel voorzichtig de gezeefde bloem, maïzena en zout door het mengsel van ei met suiker. Voeg nu wat kleurstof toe. Spatel het geheel niet langer door dan nodig om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
Tip uit ervaring: Een siliconen bakvorm kun je het best op een stevige onderkant vullen en in de oven schuiven. Doe je dit niet, dan loop je kans dat de inhoud uit de vorm valt, omdat de vorm erg flexibel is.
Bak het biscuit 5 minuten op 150 graden (hete lucht oven), verhoog de temperatuur na 5 minuten naar 175 graden en bak het biscuit in 35-40 gaar. Leg een taartrooster op de bakvorm en draai het om. Verwijder de vorm en laat het roze biscuit op het rooster goed afkoelen.
Verwarm voor de crème de slagroom. Zodra het kookt mag het vuur uit en de stukjes chocolade erin. Roer net zolang tot het een egale saus is. Je hebt nu ganache gemaakt, dit is de helft van de chocoladecrème. Klop vervolgens de boter met het poedersuiker in ongeveer 8-10 minuten romig en licht van kleur. Mix hier nu kort de afgekoelde ganache doorheen met het cacaopoeder.
Snijd het hartenbiscuit in drie lagen. Als je het lekker vindt kun je net als ik wat crème de cassis over het biscuit druppelen (tremperen) voor wat meer pit. Bedek de eerste laag biscuit met frambozenjam en een laag chocoladecrème. Herhaal dit voor de bovenste laag. Smeer de taart af met de chocoladecrème.
Roosjes van fondant maken
Roosjes maken kost wat tijd, maar iedereen kan het leren. Het is handig om dit een dag of enkele dagen eerder te doen. Je kunt de roosjes goed bewaren. Ondanks dat ze wat uitharden, blijven ze eetbaar. Hoe je de roosjes maakt, kun je in dit blog lezen.
Maak altijd een paar roosjes extra, dat is altijd handig voor ongelukjes tijdens het versieren. Misschien breekt er een roosje of een roosje valt pardoes in de chocoladecrème.
Met fondantmallen heb je heel snel een bijzonder resultaat. Deze rode fondantmal heeft diverse soorten roosjes, blaadjes en twee mogelijkheden om randen te maken voor je taart of cupcakes. Ik hou erg van de parelmold, dus de keuze was snel gemaakt.
Hoe gebruik je deze flexibele fondantmal?
Kneed het fondant tot het soepel is en rol het uit tot een kleine rol. Duw de rol in de parelrand en neem hier de tijd voor! Je zult beloond worden met een perfecte parelrand. Heb je teveel fondant gebruikt, snijd het overtollige fondant voorzichtig weg met een mesje. Duw de fondant nog een klein beetje in de vorm tot het er perfect inzit.
Tip: Door de fondant mal zo’n 5-10 minuten in de diepvries te leggen, komt de parelrand zonder problemen uit de mal!
Met een goede voorbereiding is dan ineens je taart heel snel klaar!
Het versieren kan beginnen. Drapeer de kleine roosjes bovenop de taart en werk vervolgens de randen van de taart weg met het parelrandje van fondant.
Je eigen valentijnstaart maken? Wat vind jij leuk om je taart mee te versieren? Ga je de versiering zelf maken of zoek je wat hulp tussen de vele bakspulletjes, bijvoorbeeld bij #@xenos_nl? Laat je leiden en verleiden door de liefde!
De Valentijnstaart met chocolade is rijkelijk gevuld; je kunt er heel veel stukjes uit snijden. De taart is een paar dagen houdbaar in de koelkast, maar je kunt de taart ook deels invriezen. Haal de taart een klein uurtje voor het opeten uit de koelkast. Zo krijgen de ingrediënten de tijd om op smaak te komen.
Tip: Een goede voorbereiding is het halve werk. Bak het biscuit eventueel een paar dagen eerder en vries het in, maak alvast de roosjes en eventueel de chocoladecrème een dag eerder. Zo kun je op de dag dat je jouw geliefde wilt verrassen, wat meer tijd aan elkaar besteden!
Zo zoet kan de liefde zijn!
Comments