top of page

Van wafel tot koek van Regula Ysewijn


boek van wafel tot koek

Regula Ysewijn is een Belgisch culinair schrijfster en fotograaf. Daarnaast is deze kleurrijke Belgische, jurylid van de Bake Off Vlaanderen. In haar boeken heeft Regula heeft een geheel eigen stijl waarin culinaire geschiedenis en kunst elkaar vinden. Eerder schreef ik een review over haar Brits bakboek; in het onlangs verschenen Van wafel tot koek van Regula Ysewijn laat zij haar passie voor het Verenigd Koninkrijk los en neemt zij de lezer mee naar recepten met verhalen en fotografie van de Lage landen. Dit boek over de lage landen vindt bevindt zich veelal in België, maar ik kom regelmatig recepten tegen uit Nederland en andere aangrenzende gebieden. Als buren delen we samen de basis van veel recepten. Laat je meenemen met deze culinaire rondleiding vol achtergrondinformatie, prachtige fotografie in de stijl van de oude meesters en recepten die je in eigen keuken anno nu zelf kunt bakken: zoete literatuur.
inhoudsopgave van wafel tot koek

De inhoud is ingedeeld naar de feesten van het jaar. Er is een uitgebreid assortiment wafels met ieder een eigen verhaal en wijze van bakken. De vele feestbroden, taarten en koeken vinden hun oorsprong vaak al vele eeuwen terug en zij zijn regelmatig te bewonderen op schilderijen van oude meesters als Hans Francken, Pieter Bruegel of Jan Steen.

prachtige foto's in het boek van wafel tot koek

En worden je ogen door een smakelijk foto's getrokken, dan vind je naast het recept vaak uitgebreide achtergrondinformatie bij. Zo is deze rijstvlaai - tarte au riz afkomstig uit een kookboek uit 1604 en kun je lezen waarom er bij deze taart die eigenlijk een raster zou moeten hebben, maar hier toch geen raster is gemaakt.


Regula: "De beste rijstevlaai die ik ooit heb gegeten kwam uit een bakkerij in een dorp in Oost-België. Die heb ik hier proberen na te maken. In een goede rijstevlaai is de vulling niet erg stevig, maar juist heel los."

leveninde 16e eeuw was niet voor iedereen slecht

Foto links: Doornikse appeltaart; een al ruim 4 eeuwen oud recept. De appeltaart bevat een deeg met een vulling en appels.


Rechts: Regula Ysewijn alsof zij zo uit een schilderij van een oude meester stapt, een prachtige herkenbare eigen stijl. De fotografie van het boek verzorgde Regula zelf.


foto geïnspireerd op oude meesters uit de 16e eeuw

Het gebeurde mij vaker bij het doorbladeren, is dit nu een foto of een schilderij?


De decembersmaken zorgen voor een uitgebreid hoofdstuk waarin de lage landen elkaar regelmatig vinden in de receptuur. In dit hoofdstuk vind je onder andere Hasseltse speculaas die iets zoeter en milder is, Hollandse taaitaai en pepernoten (zowel pepernoten als kruidnootjes) en Duitse Lebkuchen en Printen.


Gentse mastel en gestreken mastellen

Foto boven: Gentse mastel en gestreken mastellen. De broodjes hebben een kuiltje of een kruis in het midden. Mastellen komen tegenwoordig voornamelijk voor in Gent. Het is een typisch Gents gebruik om de broodjes door te snijden, in te smeren met boter en bruine suiker en het broodje te pletten met een heet en zwaar gietijzer met als resultaat een verrukkelijke knapperige koek. Zou een (ijzeren) tosti- of wafelijzer dit ook kunnen?


Foto linksonder: Beschuit wordt niet alleen in Nederland gegeten. Ook in Brugge worden ze nog steeds gebakken. De beschuiten worden eerste als beschuitbollen gebakken. Daarna worden ze gehalveerd en nogmaals gebakken tot ze krokant zijn.

Beschuitbollen; ohh die at ik vroeger maar al te graag maar zij zijn nu nauwelijks nog verkrijgbaar. Misschien moet ik ze toch eens zelf gaan maken?


Foto rechtsonder: In dit schilderij van Jan Steen - Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard herken je krakelingen, duivekater, beschuiten, witte broodjes en een jongetje op de bakkershoorn die het dorp laat weten dat het brood klaar is.

heel veel koekjes zijn streek of zelfs stads gebonden

Foto Links: Vaution de Verviers is een suikertaart uit Verviers. Eigenlijk is het een groot kaneelbroodje. In plaats van het oprollen van deeg wordt het deeg in laagje op elkaar gelegd en is het een taart.


Foto rechts: Brugse achten. Kleine gesuikerde krakelingen in de vorm van een 8; symbool voor oneindigheid.


Toegankelijk zoet naslagwerk om zelf mee aan de slag te gaan

Van wafel tot koek van Regula Ysewijn is zoveel meer dan een boek met recepten en prachtige kunstzinnige foto's. Samen met de achtergrondinformatie heb je een geweldig naslagwerk waar je vele uren in kunt verdwalen om vervolgens de oven aan te zetten... de recepten zijn namelijk verrassend toegankelijk.


Wat een geweldig boek om iemand cadeau te doen!

Van wafel tot koek van Regula Ysewijn

EAN: 9789048859757



-- MET DANK AAN --

Graag wil ik Uitgeverij Carrera Culinair; imprint van Overamstel uitgevers, bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Van wafel tot koek van Regula Yswijn. De fotografie is van Regula Ysewijn.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid soms iets groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in het artikel.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page