Oh jee, straks krijg ik thuis weer te horen dat ik me niet als een hippie moet gedragen. Bietjes in brownies vinden de jongens hippie-gedrag. Pubers in je huishouden, ze zijn direct en eten eigenlijk nog moeilijker dan kleine kinderen. Wat de ene dag lekker is, is de dag erna volgens hen niet te eten. Gelukkig kun je een discussie aan gaan. En daar….. houden ze wel van.
Ongeduldige Carola.... laat de brownie goed afkoelen om nette stukken te snijden!
En dus ga ik ze niet vertellen dat ik brownies met bietjes heb gebakken. Ik zeg gewoon dat ze vetvrij zijn. Dat vinden ze best wel logisch omdat ik op dit moment probeer mijn broekriem één of liefst 2 gaatjes strakker te krijgen.
Dat de brownies ook nog glutenvrij zijn zal ik ze ook niet vertellen. Wat al dat gedoe met superfood en gezond is niet aan hen besteed. Glutenvrij, ach het kwam dit maal toevallig zo uit. Amandelmeel is smakelijk maar misschien wil je helemaal niet glutenvrij eten of wil je de brownie iets goedkoper maken. Gebruik dan gewoon bloem of een andere meel in plaats van amandelmeel. Zo kun je vaak ieder recept een beetje aanpassen naar je eigen wensen. En hoe jij graag eet mag je lekker zelf weten!
Zelf heb ik iets pittiger gemaakt door het toevoegen van chilipoeder. Hou je niet van een kleine tinteling op je tong? Dan laat je dat gewoon achterwege. Deze brownie is absoluut heel lekker en smaakt naar veel chocolade.
Een prachtig product: verse rode bieten!
Maar omdat niet iedereen zin heeft om bieten te koken kan een pak gekookte bietjes een ideale keuze zijn.
Smeuïge vet- en glutenvrije brownies met bietjes
Benodigdheden (vorm ongeveer 25 x 20 cm)
400 gram gekookte bietjes, gepureerd
3 eieren
75 gram amandelmeel, maar bloem of een andere meelsoort kan ook
225 gram bruine basterdsuiker
180 gram pure chocolade
60 gram cacaopoeder
1 theelepel vanille extract
2 theelepels bakpoeder
Smeuïge vet- en glutenvrije brownies met bietjes
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Vet je bakvorm in of bedek het met bakpapier. Verwarm op een zacht vuur de chocolade in een kom au bain marie.
Klop de eieren met de suiker en zout tot het romig is. Voeg nu de gesmolten chocolade, de vanille en de bietjes toe en mix voorzichtig en kort alles door elkaar.
Meng het amandelmeel (of bloem), het bakpoeder, cacaopoeder en spatel dit in de ander kom tot alles goed gemengd is.
Vul je bakvorm en bak de brownie in ongeveer 30-35 minuten gaar.
Laat de brownie in de vorm goed afkoelen. Dan vind ik hem lekkerder en maakt hem iets makkelijker om te snijden, maar dat is bij een gewone brownie ook het geval.
Eventueel kun je voor het opdienen nog wat cacaopoeder of poedersuiker over de brownies strooien.
Snij de brownie in stukken en geniet!
Deze super zachte brownie vind ik echt smaken naar veel chocolade. Bietjes? Die heb ik niet geproefd. Het enige nadeel van bietjes vind ik dat ik vermoed dat de brownie minder lang houdbaar zal zijn. Voordeel is weer dat het op moet.
Kommentare