In mijn koelkast lag al een paar weken soja slagroom te wachten om gebruikt te worden. Maar hoe? En toen wist ik het: vlierbloesem & lime truffels met soja slagroom.
Buiten riepen de vlierbloesems me ook al een tijdje om iets met ze te gaan doen. Andere jaren maakte ik vaak vlierbloesemsiroop van de bloemetjes.
Truffels werden het dus
Dit jaar besloot ik iets anders te maken. De laatste maanden maakte ik al vaker truffels en hier kun je werkelijk alle kanten op. Deze keer vlierbloesemtruffels met een beetje lime, lekker fris en het geeft de truffels wat groene spikkels.
Ga je op zoek naar vlierbloesems?
Zoek dan mooie bloesems die goed open zijn. Ik gebruikte één verse bloem in mijn recept maar wil je meer bloesems drogen of gebruiken om siroop van te maken? Bewaar de bloemen op het steeltje 1 nacht in een stevige afgesloten plastic zak. Schud de zak de volgende dag dan flink. De meeste bloementje zullen nu heel eenvoudig loslaten.
Nee, ga nu niet meteen gillend weg. Vlierbloesems zijn smaakmakers uit de natuur. Als je thuis aankomt, laat de zak met bloemen dan even open liggen om een enkel spinnetjes dat toevallig op de verkeerde plek aanwezig was weg te laten lopen. Het spinnetje wil heel graag uit die zweterige zak. Als je de zak buiten legt, blijf de spin ook meteen buiten. Dan kan de spin kan gewoon verder leven en jij hebt geen ongewenste huisdieren.
Een andere oplossing is de bloementjes te plukken en deze te laten drogen. Je kunt van gedroogde vlierbloesems ook thee zetten. Heb je nu geen tijd om truffels te maken van verse bloemen? Je kunt ze natuurlijk ook later maken met gedroogde vlierbloesems.
Voor deze truffels is één mooie bloem voldoende. Jij bent toch een die hard? Aan de slag dus!
Recept vlierbloesem & lime truffels met soja slagroom
Benodigdheden:
1 mooie vlierbloesem
110 ml sojaroom (of slagroom als je dat liever hebt)
200 gram witte chocolade in stukjes (of pure chocolade zonder melk)
1 lime, het liefst biologisch geteeld
Voor de buitenkant van de truffel eventueel:
Een paar eetlepels amandelmeel en/of
Een paar eetlepels cacaopoeder
Breng de room aan de kook me de bloem in de pan. Kook de room ongeveer 5 minuten en haal de bloem uit de room.
Zeef de room. Eventuele restje zeef je zo uit de room.
De room mag opnieuw verwarmd worden. Doe de in kleine stukjes gesneden witte chocolade bij de sojaroom. Zet het vuur uit en roer met een garde de witte chocolade even kort en stevig door de room.
Maak de Lime schoon. Rasp de schil van één Lime. Voeg het bij de room met witte chocolade.
Laat de room in een diep bord koud worden. Als het flink is afgekoeld mag het in de koelkast.
Iedere 10-15 minuten roer ik dit door tot ik denk dat het dik genoeg is om balletjes van te maken.
Wil je graag een nootachtige buitenkant? Rooster dan tijdens de wachttijd in de koelkast een paar eetlepels amandelmeel in een koekenpan licht bruin en laat ze afkoelen.
Ook lekker en nog eenvoudiger is een cacaopoeder. Zet een klein bakje cacaopoeder klaar om straks de truffels door heen te rollen.
Maak van de afgekoelde chocolade-room balletjes. Omdat je de truffels door je handen haalt zijn ze een beetje verwarmd en kleeft de cacaopoeder of amandelmeel goed aan het balletje.
Zelf koos ik voor kleine truffelballetjes. Sommige proevers moeten wennen aan de bloemige smaak en dan is zo’n groot brok een beetje teveel van het goede.
Laat de vlierbloesem & lime truffels met soja slagroom goed afkoelen in de koelkast.
Truffels zijn gemaakt met sojaroom of slagroom. Bewaar ze daarom in de koelkast en haal ze kort voor het proeven ze uit de koeling.
De truffels zijn een kleine week houdbaar in de koelkast. Eventueel kun je ze een paar maanden in de diepvries bewaren.
Comments