Als moeder van 2 pubers is het soms een uitdaging om iets gezonder te bakken. De jonge mannen hebben inmiddels een neus voor ingrediënten die iets gezonder zijn en ze slaan deze zonder pardon af. Volkoren meel? Dadels? Neeeeee! Maar dit keer is het gelukt. Tot vandaag de dag weten de heren niet eens dat in deze volkoren cake met amandelmeel en blauwe bessen, minder suiker was verwerkt. En dat de gewone suiker was vervangen door *oersuiker, maar je kunt altijd kiezen voor rietsuiker of gewone fijne suiker. Ik gebruikt geen gewone bloem, maar volkorenmeel en amandelmeel. Geen boter, maar een neutrale olie.
Yes, het is gelukt iets te bakken waarvan mijn pubers niet door hadden dat het een gezondere keuze was!
Ze hebben gesmuld. En toen ik een deel van de cake mee wilde nemen naar mijn zus, klonken er protesten.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
* Oersuiker is een ongeraffineerd alternatief voor fijne suiker. Het is gemaakt van suikerrietsap. Omdat het ongeraffineerd is, blijven er meer voedingsstoffen achter waar je lichaam nog iets aan heeft. Maar het blijft suiker. Dus je bloedspiegel maakte een vreugdesprong als je het eet.
Volkoren cake recept met amandelmeel en blauwe bessen
Benodigdheden voor 9-12 personen:
150 gram volkorenmeel
100 gram amandelmeel
12 gram bakpoeder
130 gram oersuiker, kokosbloesemsuiker of gewone fijne suiker
160 ml neutrale olie als arachideolie (pindaolie) of zonnebloemolie
3 medium eieren
1 theelepel vanille extract
1 theelepel citroensap
3 eetlepels (plantaardige) melk
200 gram blauwe bessen, mijn bessen kwamen uit de diepvries
snuf zout
1-2 eetlepels geschaafde amandelen
bakvorm van ongeveer 20×30 cm
bakpapier
Volkoren cake recept met amandelmeel en blauwe bessen recept
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). De mix is wat aan de dunne kant. Daarom bedekte ik de bakvorm met bakpapier, op die manier wist ik zeker dat er geen beslag door de kieren naar buiten zou lopen.
Mix de eieren goed luchtig met de suiker. Voeg de overige ingrediënten toe: volkoren- en amandelmeel, bakpoeder, olie, vanille extract, citroensap (om je bakpoeder goed te laten rijzen), melk en het snufje zout. Mix het geheel kort tot het goed vermengd is.
Vul je bakvorm en verdeel de blauwe bessen over de bovenkant. Strooi de geschaafde amandelen over het fruit en plaats je cake in de oven.
Na ongeveer 35-40 minuten is je gaar. Test of de cake gaar is met een satéprikker. Laat de cake even een beetje afkoelen voor je hem in stukken snijdt.
De cake is heerlijk zacht. Daarom maak ik bij het bakken van cakes graag gebruik van olie! Voor hoeveel is deze cake? Tja, dat hangt een beetje van jou af. Wil je graag grote stukken of kleine stukken. Ik denk dat je er tussen de 9 en 12 van kunt snijden.
Comments