Cake en koekjes, dat zijn toch mijn favorieten om te bakken. Koekjes vind ik handig omdat je ze langer kunt bewaren in een trommel, maar cake is vaak net wat feestelijker. Vorige week liet ik je in een review het nieuwste boek van Rutger van den Broek zien: Masterclass Cakes. Omdat ik nu een weekje vrij ben, heb ik wat meer tijd en ben ik direct aan de slag gegaan.Maar welk recept zal ik kiezen? De uitgeverij Carrera culinair mailde; bak er maak lekker op los! Een lezer vertelde met dat dit recept echt een blijvertje was. Een topper dus! Ik hou erg van noten en van de mokkasmaak; dus liet ik me verleiden door deze tip. Het werd de walnotencake met espresso van Rutger van den Broek.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Walnotencake met espresso van Rutger van den Broek
Benodigdheden voor cakevorm van 21 cm
200 gram boter op kamertemperatuur
215 gram lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
165 gram bloem
1,5 theelepel (6-7 gram) bakpoeder
75 gram fijn gemalen walnoten
75 gram grof gehakte walnoten
60 ml sterke espresso of koffie
2 zakjes oplos-espressokoffie (ik gebruikte zakjes mokka koffie)
1/4 theelepel zout
Zowel voor het malen van de walnoten malen als het suiker tot poedersuiker; een koffiemolen is hier ideaal voor.
Voor de topping:
100 gram roomkaas
100 gram poedersuiker
40 gram boter op kamertemperatuur
1 zakje oplos koffie espresso of mokka
40 gram hakte walnoten voor bovenop
Walnotencake met espresso van Rutger van den Broek
Verwarm de over met boven- en onderwarmte op 160 graden (een electrische oven op 140 graden). Bedek je bakvorm met bakpapier, zo weet je zeker dat je cake straks goed uit de vorm komt.
Klop de boter met de suiker licht en romig. Voeg nu ei voor ei toe, tot het is opgenomen in het beslag.
Voeg het zout, de gezeefde bloem, het bakpoeder en de fijn gemalen walnoten toe en spatel het geheel door elkaar.
Roer de oploskoffie door de sterke koffie en voeg dit, samen met de grof gehakte noten bij het beslag.
Vul je bakvorm en bak de cake in 55-70 minuten gaar.
Laat de cake even afkoelen voordat je het uit de vorm haalt om vervolgen volledig af te koelen op een rooster.
Tijd voor de roomkaasglazuur. Mix de roomkaas, het poedersuiker, het koffiepoeder en de boter een paar minuten met de mixer goed door elkaar. Bestrijk de cake met het glazuur en bedek de cake met wat glazuur vlak voor het opdienen.
Strooi wat gehakte walnoten over de topping.
Naakt presenteren met een beetje mokkafrosting
De cake is “naakt” ook erg lekker, maar de topping…. ik kan je absoluut adviseren deze te maken! Het enige nadeel is dat je de cake dan wel in de koelkast moet bewaren. Cakes met boter bewaar ik liefst buiten de koelkast omdat de boter soms minder lekker stolt in de koeling.
Cake met frosting bewaren
Misschien handig….bewaar de cake buiten de koeling en de topping wèl in de koelkast. Voeg dan bij ieder plakje die je uitdeelt een schepje mokka roomkaasglazuur met wat nootjes.
Ik was verbaasd, de taart smaakte chewy als Amerikaanse koekjes. Zo lekker en het is pas de eerste cake die ik bakte uit Cakes. Een veelbelovend boek.
Ook aan de bak met Rutger?
Masterclass Cakes van Rutger van den Broek is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.
Bestel je het bij Bol.com, dan is de kans groot dat het morgen door de brievenbus op je deurmat valt.
ISBN: 9789048848423
De cake lijkt me heerlijk,
Maar wat een smerige reclame krijg ik telkens tussendoor!
Iets van knoflook die je op je huid smeert en waarvan je dan niet gelooft wat er uit komt!
Foto 's van hele smerige voeten, om van te kotsen!