Al een paar jaar vieren we onze vakantie in Zwitserland. En verrassend genoeg vond ik op veel fronten veel nieuwe inspiratie voor thuis in de keuken. Zo komt de inspiratie voor madeleines die ik bakte hier vandaan, maar ook de macarons zijn ook al vaker met veel plezier gebakken. De geurige viooltjessiroop siert de keuken met zijn paarse kleur, een Linzertorte staat nog op het programma. Maar ook deze Worteltaart cupcakes kwam ik vaker tegen.
Wat kwamen we in Zwitserland veelvuldig tegen, in supermarkten maar ook tijdens de Nationale feestdag: De worteltjescake. Veelal met een klein woreltje van marsepein op de cake. Overigens was de worteltjestaart ook veelvuldig te vinden in goede patisserie winkels. Het onderstaande recept komt uit een kookboekje dat ik heb meegenomen. Het is heerlijk door een goede combinatie van kruiden en een bite van niet te fijn gemalen amandelen. En de worteltjes? Persoonlijk proef ik ze niet, maar de fijnraspte wortelen zullen wel een bepaalde “moist” aan de cupcakes geven. Het recept is zowel voor een gewone cake als deze cupcakes.
Recept Zwitserse worteltjescake
Benodigdheden:
200 gram roomboter
350 gram bloem
1 pakje bakpoeder
250 gram rietsuiker of gewone suiker
snufje zout
3/4 theelepel kardemompoeder
2 mespuntjes kruidnagel-poeder
2 theelepels kaneel
250 gram geraspte worteltje (winterwortels of gewone worteltjes)
150 gram gemalen amandelen
citroenrasp van 1 biologische citroen of 3 flinke theelepels lemoncurd
4 grote eieren
Zo maak je deze wortelcake cupcakes
Mix de boter en het suiker tot het luchtig is. Mix de eieren stuk voor stuk mee tot ze zijn opgenomen in het beslag.
Zeef de bloem, het bakpoeder en de kruiden, het zout en roer dit kort door het beslag.
Voeg de worteltjes toe en mix dit kort.
Maal de amandelen in een mixer of staafmixer. Eventueel kun je ze stuk slaan in bijvoorbeeld een theedoek op een houten plank en met een mes nog wat kleiner maken. De stukjes hoeven niet helemaal fijn te zijn, het is lekker om kleine stukjes amandel te proeven.
En dan heb je fijne amandelen.
Roer dit door het beslag, samen met de citroenrasp of lepels lemoncurd.
Schep het deeg in een cupcake bakingcup.
Een cake wordt ongeveer in 60 minuten gebakken in een oven van 170 graden (hete lucht oven).
Cupcakes zijn na ongeveer 18-22 minuten gaar. Dit kun je testen door met een satéprikker in de cake te prikken.
Comments