Zelf marsepein maken is helemaal niet moeilijk; in tegendeel. Daarbij heb je met dit marsepein recept controle over de smaak en de structuur en die is zoveel beter dan marsepein die je kunt kopen. Als ik eerlijk ben at ik vroeger geen marsepein omdat ik het niet lekker vond. Totdat ik om een taartdecoratiebeurs ontdekte dat marsepein ook heel anders kan smaken. Er is een groot verschil in de smaak en omdat ik weet dat zelf marsepein maken in 5 minuten kost maak ik het liever zelf. Hoe je zelf met dit recept heerlijke marsepein kunt maken en waar je allemaal op moet letten om het marsepein naar eigen smaak aan te passen, lees je in het volgende artikel.
Wat is marsepein?
Marsepein is een stevig mengsel van amandelen en suiker. Je kunt het plat rollen om een taart mee te bekleden. Ook kun je eetbare versieringen maken voor op of om gebak of taarten, zoals roosjes, varkentjes, worteltjes enzovoort.
Wat is het verschil tussen marsepein en amandelspijs
Marsepein is fijner van structuur door de fijn gemalen amandelen, het gebruik van poedersuiker in plaats van gewone suiker en de hoeveelheid vocht die je toevoegt.
Wel of geen eiwit in marsepein toevoegen in dit marsepein recept
Bij een klassiek recept voor marsepein (en ook bij amandelspijs) wordt er vaak een klein deel eiwit gebruikt. Zelf voeg ik geen eiwit toe omdat ik geen rauw ei wil eten. Daarbij is marsepein met eiwit minder lang houdbaar. Gelukkig kun je zonder eiwit ook prima marsepein maken!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat is er bijzonder aan marsepein?
Het bijzondere van marsepein is dat het zijn vorm vasthoudt. Daarnaast kun je het dun uitrollen om bijvoorbeeld een om een gebakje zoals een kasteeltje, een mergpijp te versieren of om een taart mee te bekleden. Met marsepein kun je vormpjes maken; bijvoorbeeld balletjes als bonbon, of een roosje. Je kunt ook de bodem van een appeltaart dun bedekken met marsepein. Naast dat dit heerlijk smaakt, zorgt dit er ook voor dat de bodem van de appeltaart niet vochtig wordt.
Marsepein maken met blanke amandelen of supersnel met amandelmeel
Marsepein wordt gemaakt met blanke amandelen. Blanke amandelen kun je thuis fijn malen en poedersuiker aan toevoegen. Goede blanke amandelen bevatten veel smaak maar zijn niet overal even eenvoudig verkrijgbaar. In de supermarkt zijn blanke amandelen vaak erg duur; bij een toko of bijvoorbeeld op de Haagse- of Rotterdamse markt is de prijs een stuk lager. Je kunt ook bruine amandelen kopen en zelf de bruine amandelen ontvellen. Bij het ontvellen worden je amandelen vochtig waarna de noten goed moeten drogen.
Een andere optie is dat je amandelspijs maakt van amandelmeel. Met amandelmeel kun je in slechts enkele minuten je marsepein maken omdat de amandelen al fijngemalen zijn.
Amandelmeel kopen
Amandelmeel is op steeds meer plekken verkrijgbaar; maar de prijs kan erg verschillen. Zelf koop ik amandelmeel bij de Lidl omdat het daar goed geprijsd is. Woon je dicht bij Duitsland, dan is een bezoekje bij onze oosterburen misschien een goed idee.
Hoeveel suiker zit er in marsepein?
Een goede kwaliteit marsepein bevat minder suiker. De verhouding amandelen tot suiker is dan 1:1. De marsepein is door de hoeveelheid van de amandelen dan wat beige van kleur. Veel marsepein bevat aanzienlijk meer suiker. Vaak is de verhouding dan 1:2, 1:3, 1:4 en een enkele keer zelfs 1:5. Dit zal wellicht met de prijs te maken hebben. Door de hoeveelheid suiker is deze marsepein witter van kleur.
Niet iedereen houdt van de sterke smaak van marsepein; een minder sterke marsepein zou dan een optie zijn maar. In dat geval is zelf fondant maken dan wellicht een alternatief.
Marsepein een kleur geven
Marsepein kun je kleuren met eetbare kleurstof. Omdat marsepein donkerder van kleur is dan bijvoorbeeld fondant, kun je minder goed een felle kleur creëren. Je kunt marsepein eventueel ook niet kleuren en alleen de buitenkant kleuren. Dit gaat het makkelijkste met een eetbare kleurstof of poeder die je voorzichtig mengt met enkele druppels sterke drank als wodka. De wodka verdampt en de kleur blijft over. Het is een beetje uitproberen wat je fijn vindt werken.
Waarom is marsepein duurder dan fondant?
Fondant wordt gemaakt van gekookt suiker en glucose en is eigenlijk een soort suikerpasta. Deze grondstof is goedkoper dan amandelen. Gebruik je liever marsepein of fondant? Welke smaak vind je het lekkerste, naar welke mogelijkheden ben je op zoek?
Zo kun je marsepein makkelijker kneden of uitrollen
Marsepein uit de koelkast kan best stevig zijn. Niet iedereen is even sterk met de polsen; uitrollen of kneden kan pijnlijk zijn. Zelf doe ik zowel marsepein als fondant dan soms enkele seconden in de magnetron, denk aan 2-4 seconden. Het is niet de bedoeling dat de marsepein warm wordt, maar die enkel seconde maakt het bijna onmogelijk te kneden marsepein beter handelbaar.
Wat voor ingrediënten heb je nodig om zelf marsepein te maken in 5 minuten
Benodigdheden voor 400 gram marsepein
200 gram amandelmeel (of zelf gemalen blanke amandelen)
200 gram poedersuiker
Ongeveer 6-7 theelepels water en 2-2,5 theelepels citroen- of limoensap afhankelijk van de luchtvochtigheid
Keukenmachine of hakmolen
Eventuele opties:
Amandelaroma naar smaak; wees voorzichtig, vaak zijn 4-6 druppels voldoende dus proeven!
Kleurstof
Zo kun je zelf marsepein maken in 5 minuten:
Vul de foodprocessor, hakmolen of keukenmachine met het amandelmeel en poedersuiker. Gebruik de pulseerknop en pulseer het mengsel een paar maal goed door elkaar.
Voeg een scheutje water met eventueel citroen- of limoensap toe en pulseer opnieuw. Voeg liever steeds een heel klein beetje vocht toe; het marsepein mag niet te vochtig en dun worden.
Voeg als de structuur bijna klaar is eventueel enkele druppels amandelaroma.
Mix steeds kort tot de marsepein de juiste consistentie heeft. Probeer een balletje te maken en kijk of het er stevig en egaal uitziet.
Het is belangrijk dat je het mengsel niet langdurig mixt. Hierdoor komt het vet uit de nootjes vrij en wordt de marsepein te stevig.
Rol het marsepein uit tot een dikke rol. Is het nog ietsje te droog? Maak je handen een klein beetje nat en kneedt dit door de marsepein. Bij mij werkte dit perfect om tot de juiste verhoudingen van de ingrediënten te komen op een rustige manier.
Kneedt eventueel met de hand en handschoenen aan kleurstof door de marsepein.
Mijn keukenmachine mixt matig, daarom heb ik zowel het amandelmeel kort in de koffiemolen gemalen als gewone suiker tot poedersuiker
Hoe lang blijft marsepein goed
Marsepein kun je goed ingepakt zo'n 5-6 weken bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat marsepein schoon verpakt is en snij de marsepein die nodig hebt met een schoon mesje uit de verpakking. In de koelkast zal de marsepein iets uitdrogen.
Je kunt marsepein ook goed luchtdicht afgesloten zo'n 3 maanden bewaren in de diepvries. Laat de marsepein langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het gaat gebruiken.
Bronnen die ik heb gebruikt: Zelf marsepein maken in 5 minuten: Rutger bakt, Baktotaal, Wikipedia
Comments