top of page

Zoete aardappel brownies van Rens Kroes

Zoete aardappel brownies van Rens Kroes
Op mijn website heb ik een heleboel soorten brownies verzameld. Van super smeuïg met hoeveelheden aan suiker, boter en chocolade die je eigenlijk niet wilt weten, tot behoorlijk gezonde variaties. Bijvoorbeeld met courgette, bietjes of zwarte bonen. Deze versie van zoete aardappel brownies van Rens Kroes vult de rij met gezonde keuze aan.

Zoete aardappelpuree is heerlijk zacht en zoet. Dat zal heerlijk smaken in je baksels. Tijd om aan de slag te gaan. Mijn verzameling brownie recepten is voorlopig nog niet compleet.

Het recept is overigens suikervrij en op het insmeren van de zoete aardappel met kokosolie na, ook vetvrij.


Hou jij niet van gluten? Je kunt de 40 gram speltmeel makkelijk vervangen door een glutenvrije meel naar keuze.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Zoete aardappel brownies van Rens Kroes

Zoete aardappel brownies van Rens Kroes

Benodigdheden:

  1. Ongeveer 400 gram zoete aardappelen

  2. 60 gram (rauwe) hazelnoten

  3. 40 gram havermoutmeel,(gemalen havermout in koffiemolen of ander soort meel als boekweitmeel, speltmeel)

  4. 6 eetlepels (rauwe) cacao

  5. Wat kokosolie of andere neutrale olie om de zoete aardappelen in te smeren in de oven

  6. 1/2 theelepel gemberpoeder

  7. 1 scheutje vanille extract

  8. 1 theelepel kaneelpoeder

  9. 160 gram (Medjool) dadels zonder pit

  10. 2 handjes (rauwe) walnoten

  11. 3 eetlepels ahornsiroop (of honing, agavesrioop als je geen ahornsiroop hebt)

  12. Snufje zout voor door de brownie

  13. Evt. snufje zeezout voor bovenop, het testteam vond dit echter niet nodig


Noten malen met een koffiemolen

Zo bak je deze Zoete aardappel brownies van Rens Kroes

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden(hete lucht oven). Schil de zoete aardappel en snij ze in grove stukken. Smeer ze licht in met kokosolie of andere neutrale olie.

  2. Bak ze in de oven tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de dikte van je aardappelen.

  3. Laat de oven aan want je gaat het zo weer gebruiken. Terwijl de zoete aardappel afkoelt, maken we het beslag.

  4. Maal de hazelnoten. Ik gebruik hiervoor een koffiemolen. Je kunt natuurlijk ook een andere soort noot kiezen als je dat lekker vindt of toevallig in huis hebt. Hierna maalde ik ook het havermout tot meel. Doe de gemalen hazelnoten, havermoutmeel, 5 eetlepels van de cacao, gemberpoeder en een snufje zout door elkaar en zet het opzij.

  5. Ontpit de dadels, snij ze in stukken en maal ze fijn met een keukenmachine. Voeg hier de afgekoelde aardappel en vanille extract bij.  Meng tot slotte de droge ingrediënten kort mee tot het een soepel, maar stevig deeg is.

  6. Hak de walnoten grof en kneed de helft door het deeg. De rest van de walnoten is voor straks bovenop de brownie.

  7. Het is een stevig deeg. Ik vormde het deeg tot het groot en dik genoeg naar mijn zin was en maakte van bakpapier een rand. Deze rand werd een beetje op zijn plek gehouden door een paar glaasjes die gewoon meegingen de oven in. Ik gebruikte dus geen speciale vorm, alleen het papier.

  8. Bak de zoete aardappel brownies van Rens Kroes in ongeveer 30 minuten gaar. Laat het 10 minuten afkoelen.


Vers uit de oven

Maak een topping voor de brownie van 1 eetlepel cacaopoeder met 3 eetlepels ahornsiroop. Verdeel het glazuur over de brownie en versier het met de stukjes walnoten die je nog over hebt.

Volgens het recept bestrooi je de brownie met wat zeezout, maar dit vonden we thuis allemaal wat te opdringerig van smaak. Misschien is het handig om het zeezout wat fijner te malen? Of geen zout te gebruiken?


Bak je gezonde brownie zoals jij zelf lekker vindt. Een beetje creatief bijsturen is natuurlijk altijd toegestaan.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page