Zwart-wit salmiak meringues! Met koninginnedag dit jaar kwamen mijn nichtjes bij ons eten. Gezellig en er werd flink gepraat over de vrijmarkt van Gouda. De belevenissen, de verdiensten. Ook werd ik op de hoogte gebracht van de trends op het gebied van nagellak. Met 3 mannen in huis loop ik op dat gebied nogal achter, bleek! Er werd gedronken en gegeten want wat hadden de dames bij zich? Op de vrijmarkt van Gouda hadden ze lekkere koekjes gekocht en we mochten ze proberen.
Het was gemaakt met een essence welke helemaal uit Denemarken kwam, vertelden ze. Leuk en nieuwsgierig gingen we allemaal de schuimkoekjes proberen. Heel verrassend, ze smaakten naar drop. Helemaal uit Denemarken? Ik dacht dat wij het land van de drop waren!
Op zo’n moment gaat het rader in mijn hoofd meteen werken en weet ik wat er op mijn to do list staat.
Dit moet zeker gaan lukken met droppoeder. Je weet wel; zo’n zakje zoet zwart/witpoeder waar je vroeger een uurtje of zo zoet mee wat om het op te krijgen. Zo’n zakje die op het laatst zo nat en kleverig was dat je het eigenlijk zelf niet meer hoefde. Juist, DAT poeder.
Het is wel even zoeken naar een flinke pot zwart-wit poeder maar zo vond ik een lekker grote pot op een onverwachte plek: het tuincentrum in de plaats waar ik woon. En behalve een paar zakjes zaadjes en een paar net geboren plantjes, besloot ik ook de flinke pot mee te nemen. Er zit 150 gram in. Na eventjes testen thuis ging er een flinke tape plakband op want de smaak was behoorlijk goed bevonden en niet langer veilig in de kast!
Overigens vond ik later deze zwartwit-versie ook in de supermarkt van de Plusmarkt.
Geen geruzie meer dus in huis: wil de een een koekje, wil de ander een snoepje, na dit recept is iedereen tevreden.
Recept voor zwart-wit salmiak meringues
Benodigdheden:
3 eiwitten
250-300 gram poedersuiker
50 gram zwartwit poeder, de zoete variant
Benodigdheden voor merinques met een echt stevige salmiak drop-smaak:
3 eiwitten
200-250 gram poedersuiker
100 gram zwartwit poeder, de zoete variant
Zwart-wit salmiak meringues; zo maak je ze!
Mix de eiwitten in een vetvrije pan met vetvrije gardes en de helft van de suiker. Na een minuut of 5 kan de rest van de suiker en het zwart-witpoeder toegevoegd worden. Nu wordt het lekker stevig.
Spuit zwart-wit salmiak meringues of als kleine koekjes op een bakplaat.
Bak de koekjes 1-2 uur in een oven van 100 graden. Thuis kreeg ik “klachten”; meringue koekjes met een zachte binnenkant zijn lekkerder. Dus….na bijna 1 uur worden de koekjes getest. Geen probleem toch voor de thuisbakker? Je weet pas of de koekjes goed zijn als je ze zelf hebt getest!
Overigens bak ik normaal merinques op 80 graden om te zorgen dat merengues niet verkleuren. Je zou ze best wat hoger mogen bakken en korter, de koekjes zijn door het zwart-witpoeder toch al verkleurd.
Heerlijk, heel apart. Het is wel een koekje waarvan je er maar een paar mag, zeker de versie met veel poeder. Oei, een beetje bijdrinken, je wordt er dorstig van.
Comments