"Hij is nog te heet, maar hij is zo lekker" zegt Cees Holtkamp als hij samen met zijn kleindochter Stella op Instagram een stukje van de verse koekjes uit de oven probeert te breken. Deze Zweedse jamkoekjes naar recept van Cees Holtkamp worden door Cees Rubentjes genoemd, naar de kleinzoon van Cees die in Stockholm woont. Het recept is rijk aan smaak door een deel amandelmeel en bevat een zelfgemaakte gelei met rode bessen of aalbessen. Je kunt natuurlijk ook een goede jam gebruiken. Zelf wist ik meteen dat ik voor de vulling van de koekjes bramensap wilde gebruiken. De bramenoogst is behoorlijk groot dit jaar en het einde is nog niet in zicht. Samen met geleisuiker kan ik hier een smakelijke vulling van maken. De bramensap is nauwelijks gezoet en dat komt goed uit want anders zou de vulling wel erg zoet worden. Deze koekjes zijn verrassend makkelijk te maken; misschien heb je alle ingrediënten zelfs al in huis.
Cees Holtkamp: "Misschien is het niet het mooiste koekje dat er bestaat, maar ze zijn onwaarschijnlijk lekker!
Niet het mooiste koekje? Ik besloot de koekjes te versieren met geschaafde amandelen. Hiervan heb ik altijd wel een zakje in huis en daarmee vind ik de koekjes er toch behoorlijk lekker uitzien!
Zeeuwse bloem
De koekjes worden bij voorkeur gebakken met Zeeuwse bloem. Door Zeeuwse bloem te gebruiken worden de koekjes aan de buitenkant iets knapperiger en bros van structuur. Heb je geen Zeeuwse bloem in huis? Gebruik dan gewone bloem.
Steeds meer supermarkten verkopen Zeeuwse bloem. Ook kun je het vaak in een molenwinkel kopen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Uitsteker, maar glas of kommetje werkt ook
Voor de koekjes heb je een uitsteker nodig van 10 cm. Heb je geen uitsteker in huis, misschien heb je wel een kookring, een kommetje of groot glas die je hiervoor kunt gebruiken.
Zweedse jamkoekjes naar recept van Cees Holtkamp
Benodigdheden voor 12-14 koekjes:
200 gram boter
100 gram basterdsuiker
200 gram Zeeuwse bloem (of eventueel gewone bloem)
100 gram amandelmeel
6 gram bakpoeder
1 ei waarvan de helft (30 gram) in het deeg en de rest om de koekjes mee in te smeren
1 theelepel citroenrasp (zelf koos ik voor een flinke theelepel lemoncurd)
3 gram zout
Voor de vulling
250 gram rode bessen (aalbessen) of bramen
250 gram geleisuiker
Ook nodig
Uitsteker van 10 cm
Staafmixer
Zweedse jamkoekjes naar recept van Cees Holtkamp
Maak eerst de gelei zodat het kan afkoelen. Kook het fruit, zeef het en maal het fijn met een staafmixer. Voeg de geleisuiker toe en verwarm het fruit tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat het afkoelen.
Kneed de boter met de basterdsuiker, zout en citroenrasp tot een deeg. Voeg 30 gram losgeklopt ei, met het Zeeuwse bloem, amandelmeel en bakpoeder bij het deeg en kneed het kort tot een egaal deeg.
Laat het deeg minimaal een uur rusten, maar een nacht is ook prima.
Rol het deeg uit tot de dikte van een euro en stans cirkels uit het deeg.
Leg de cirkels op een bakvel, schep een theelepel jam in het midden en vouw het deeg op elkaar. Duw met je vinger de uiteinden op elkaar.
Smeer de koekjes in met het geklutste deel ei dat nog over is en strooi geschaafde amandelen hier overheen.
Laat de jamkoekjes opnieuw minimaal een kwartier koelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bak de Zweedse jamkoekjes naar recept van Cees Holtkamp in ongeveer 10 minuten goudbruin.
Waarom moet je de koekjes koelen voor het bakken?
Door de jamkoekjes een tweede keer te koelen, gaan de koekjes koud de oven in en behouden ze beter hun vorm bij het bakken. Hierdoor zakken ze niet of minimaal in.
Hoe kun je de Zweedse jamkoekjes het beste bewaren
Vers zijn de koekjes het allerlekkerste. Wil je ze bewaren voor later? Laat de koekjes volledig afkoelen. Bewaar ze goed afgesloten in een trommel of zakje met zo min mogelijk lucht om te zorgen dat de koekjes niet te snel zacht worden.
Meekijken hoe Cees Holtkamp en Stella de Zweedse jamkoekjes bakken? De link naar het filmpje op de Instagram van Stella Holtkamp vind je in deze link.
Comentarios